eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kigömbölyödtek a németek

A gazdasági élet tartós fellendülésével együtt jár a társadalmi jólét fokozódása is, ennek viszont egyik vadhajtása a lakosság elhízása. Ez kiváltképpen érvényes az Európai Unió alighanem legfejlettebb tagjára, Németországra, ahol immár minden ötödik lakos túlsúlyos.

1980-ban 857 millió ember volt túlsúlyos, a múlt évre a kövérek száma már átlépte a kettő milliót. Ez - földünk népességének növekedési arányához viszonyítva is - igencsak aggasztó jelenség, mert az elhízás sok betegség, így a fejlett országokban egyre gyakoribb cukorbaj és szívpanaszok forrása. A

A washingtoni egyetem világméretű felméréséből azonban kitűnik az is, hogy ez az aggasztó jelenség a fejlődő országokat éppúgy sújtja, mint a világ iparilag vezető államait. A tanulmányból kiderül az is, hogy az elhízás kortól és anyagi helyzettől független, noha mind több kiskorú túltáplált és ezzel szinte már gyerekkorban megvetik a későbbi cukorbaj, vérkeringési zavarok, sőt bizonyos rákbetegségek alapját.

A kövérek listáját az Egyesült Államok vezeti, de Németország is a belső körbe tartozik, mert a kimutatás szerint minden ötödik német túlsúllyal küzd. Életkorra lebontva a 20 év feletti német férfiak 64 százaléka minősül kövérnek, míg a nők valamivel jobban vigyáznak vonalaikra és csak 49 százalékuk cipel felesleges kilókat magán.

A betegbiztosítók már régóta kongatják a vészharangot és brosúrákban, valamint ingyenes szimpóziumok keretében igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét az elhízás veszélyeire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×