eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A britek már szavaztak

Nagy-Britanniában csütörtökön tartották az Európai Parlamenti választásokat. Bár az eredmény csak hétfőn lesz nyilvános, az egyidőben tartott helyhatósági választások az Európa- és bevándorlásellenes erő előretörését jósolják. A UKIP, azaz a Brit Függetlenségi Párt látványosan erősödött, míg a kormánykoalíciós pártjai sok mandátumot vesztettek.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartották a helyhatósági választások mellett az Európai Parlamenti választásokat.

Miközben Hollandiában az Európa-ellenes Szabadságpárt visszaszorulását jósolják, addig brit megfelelője, a UKIP, azaz az Egyesült Államok Függetlenségi Pártja arra számít, hogy megnyeri az európai parlamenti helyek többségét. A UKIP eddig a "protest-szavazásokon", azaz nem a parlamenti, hanem európai és helyi választásokon ért el jó eredményt, az általános választásokon rendre visszaszorult.

Ám most nemcsak a brit lakosság egy részének szimpatikus az idegenellenes párt, hanem egyes közvélemény-kutatók is a UKIP sikerét jósolják. A brit képviselőknek 70 európai parlamenti hely jár.

A YouGov nevű közvélemény-kutató, amely az euroszkeptikus SUN című bulvárlap megbízásából kérdezett meg több, mint 6000 embert az elmúlt napokban, azt jósolta, hogy az európai voksok 27 százalékát viszi majd a UKIP. Mögötte egy százalékkal lemaradva következik a baloldali Munkáspárt, 22 százalékkal harmadik lehet a koalíciós kormány motorját adó konzervatív párt, koalíciós partnerük, a Liberális Demokrata párt pedig az utolsó helyre csúszva 9 százalékot gyűjt be.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába folyt vitriolos és szarkasztikus kampány az utóbbi hetekben a UKIP ellen, a bevándorlás-ellenes szólamok és az EU-ellenesség sok brit szavazót megfoghatott.

A UKIP számára kapóra jött, hogy a választás napján a brit statisztikai hivatal olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint tavaly nőtt a bevándorlás Nagy-Britanniába az EU-tagállamokból.

Így a magát mérsékeltnek valló pártnak nem ártottak egyes képviselőjelöltjei rasszista, homofób vagy nőellenes megjegyzései - a UKIP azt is megengedhette magának, hogy ezeket a jelölteket kizárja. Nem ártott a pártvezér, Nigel Farage megjegyzése sem, hogy nem szeretné, ha román szomszédai lennének és az a korábbi statisztika sem kezdte ki a pártot, hogy szemben az általa felvázolt áradattal, január elején jóval kevesebb bolgár és román állampolgár érkezett Nagy-Britanniába, mint amivel a UKIP riogatott.

A YouGov közvélemény-kutatás azt is igazolta, hogy a választókat nem érdekli az Európai Parlament. A megkérdezettek 63 százaléka ugyanis azt mondta: azért vesz részt az európai választáson, hogy véleményt mondjon a brit belpolitikáról az Európai Unióval való viszonyról. Paradox módon, a UKIP támogatása ellenére a megkérdezett britek közül többen tartanák fenn az ország európai uniós tagságát, mint ahányan a kilépésre szavaznának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×