eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lavrov keményen figyelmeztette a Nyugatot

Egyre vitriolosabb megjegyzéseket címeznek egymásnak orosz és amerikai illetékesek Ukrajna miatt. Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: az ukrajnai feszültséget Amerika gerjeszti, amit Washington nevetségesnek nevezett. Lavrov hozzátette: Moszkva a grúz háborúhoz hasonlóan megvédi érdekeit, ha azokat "támadás éri Ukrajnában".

Folytatódik az Ukrajna körüli orosz-amerikai adok-kapok. Joe Biden amerikai alelnök kijevi figyelmeztetése után Szergej Lavrov orosz külügyminiszteren volt a sor, aki közölte: "ha Dél-Oszétiához hasonlóan támadás éri az orosz érdekeket vagy állampolgárokat, akkor arra a nemzetközi jognak megfelelően válaszolnak".

Egyes nyugati kommentátorok ezt már háborús figyelmeztetésként értékelik, még akkor is, ha az oroszok eddig tartózkodtak attól, hogy haditechnikájukat átküldjék a határon - még ha ezt is kérik tőlük a szakadár, Moszkva-barát aktivisták.

Lavrov emellett arról beszélt a békeidőkben mérsékeltnek is nevezhető, de a mostanihoz hasonló feszült helyzetekben propagandaadóként működő Russia Today tévének, hogy Amerika pénzeli és szervezi az Ukrajnában folyó "offenzívát".

Az ukrán kormány által "terrorellenes akciónak" nevezett fellépés az ország keleti, főleg oroszul beszélők lakta vidékein először a CIA főnökének kijevi útja után indult meg. Az akció elakadása és a húsvéti tűzszünet után Joe Biden amerikai alelnök látogatása után indítottak új műveletet a kijevi szervek.

Lavrov szerint mindez azt bizonyítja, hogy "az amerikaiak a legközvetlenebb módon vezénylik a showt".

Jen Psaki, a washingtoni külügyi szóvivő mindezt nevetségesnek nevezte. "Az állítások nem tényeken, nem azon alapulnak, hogy mi történik helyben" - mondta, amikor visszavágott Lavrovnak. Az ukrán kormány legitim módon lép fel az illegális fegyverszerzés és az épületek elfoglalása ellen" - mondta.

A nyugati sajtó arról kezdett el írni, hogy Ukrajna keleti részén egyre gyakoribbak az eltűnések. Kedden két megkínzott ember holttestére bukkantak a keleti vidékeken - egyikük egy Kijevvel szimpatizáló helyi képviselő, Vlagyimir Ribak volt, akit többek között egy símaszkos ember közreműködésével tartóztattak le Gorlovka városban az önkormányzat épületénél.

Ribak le akarta tépni a lázadók zászlóját, akik ezután egy kocsiba tuszkolták. A férfi holttestére néhány nappal később, 100 kilométerrel távolabb, Szlavjanszk közelében bukkantak rá. A szakadár aktivisták továbbra is fogságban tartják a videóiról ismert Simon Ostrovsky amerikai újságírót és néhány ukrán riportert is.

Az átmeneti ukrán kormány szerint az eltűnések mögött az orosz katonai titkosszolgálat áll és Kijev fegyvereket kért az Obama-kormányzattól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×