INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kínos vízszivárgás az ultramodern repterén

Infostart / InfoRádió
850 millió euróba került, mégis csőtörések keserítik az utazók életét Kína ultramodern sencseni repterén. A közel kilencmilliós város fontos befektetési, külkereskedelmi központ. Ezért is kínos a hatóságoknak, hogy a reptérhez tartózó létesítményekben folyik a víz.

A dél-kelet Kínában található Sencsen reptere a modern dizájn egyik műremeke. A napfényt több mint 38 ezer hatszög alakú ablakon átengedő borításának tervét még le is akarták védetni, annyira eredetinek találják.

A másfél kilométer hosszú építmény egy rája formájú terminálban végződik, és annak ellenére, hogy 850 millió eurót költöttek rá, kínos problémák merültek fel.

Öt hónappal az átadás után kiderült, hogy nem figyeltek oda a szigetelésre, és a hétvégi hatalmas esőzés után az épület és a hozzátartozó parkolók egy részét elöntötte a víz.

A kínai Twitteren, a Weibón olyan képek jelentek meg, amelyeken azt látni, hogy az utasok bokáig érő vízben közelítik meg autóikat és a parkoló plafonjából ömlik a víz.

A reptér üzemeltetője elismerte a szivárgást, de tagadta, hogy az nagy gondot okozna. "20 helyen észleltünk szivárgást, de ez nem befolyásolja a főbb funkciók ellátását" - mondták.

Tavaly decemberben ugyanakkor még rosszabb volt a helyzet - ismerte el egy illetékes - akkor több mint száz helyen fedeztek fel szivárgást.

A terminált tervező olasz cég azzal védekezett, hogy az "extrém időjárás" miatt a metrók és a bevásárlóközpontok is víz alá kerültek.

Az épület szigetelését a tervezés és az építkezés során is többször tesztelték és jó hír, hogy magában a terminál épületében nem történt jelentős szivárgás a példátlan esőzések ellenére - mondta a Studio Fuksas nevű tervezőiroda szóvivője.

Kínai építészek viszont az európaiakra mutogattak, akik szerintük rosszul tervezték meg az épületet. "Az ablakok hatszög alakúak, ami szivárgáshoz vezethet, akár 200 ezer ponton is" - mondta Huang He, a Pekingi Épülettervező Intézet vezető építésze, akit tanácsadóként bevontak a projektbe.

Egy másik kínai építész viszont a kivitelezőket okolta: szerinte siethettek, hogy megfeleljenek a szoros határidőnek.

A különleges reptér rendbetételére így valószínűleg további milliók mehetnek el.


A címlapról ajánljuk