eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bizonyítékokat találtak a szíriai mészárlásra

A háborús bűntetteket kutató nemzetközi nyomozók szerint fényképek és dokumentumok támasztják alá, hogy Szíriában módszeresen legyilkoltak 11 ezer őrizetbe vett embert. A bizonyítékokat kicsempészték az országból és ezek alapján vádat elmehetnek kormányilletékesek ellen.

A múlt héten felmerült, hogy a szélsőséges dzsihádisták előretörése miatt a Nyugat nyitni készül a szíriai kormány felé. A damaszkuszi vezetés azonban most fenyegetve érezheti magát, mert új dokumentumok azt sugallják, hogy szisztematikusan lemészároltak 11 ezer olyan embert, akit a kormányerők tartóztattak le.

Három vezető nemzetközi ügyész, akik a volt jugoszláviai és Sierra Leone-i bűnpereken dolgoztak, több ezer szíriai kormánydokumentumot és fényképet néztek át. Ezek az anyagok a kormányerők börtöneiben bekövetkezett haláleseteket regisztrálták 2011 márciusa és tavaly augusztus között.

A legtöbb áldozat fiatalember volt. A holttestek éhezésről és kínzásról tanúskodtak. Van akin fojtogatás vagy eletrosokk nyomait fedezték fel.

Az ENSZ és jogvédő csoportok már régóta dokumentálják az Asszad-rezsim és a lázadó erők által elkövetett jogsértéseket - írta a Guardian - de a mostani a leginkább részletes és nagyobb szabású adattömeg, amit a 34 hónapja zajló konfliktus során találtak.

A nemzetközi büntetőügyészek forrása egy a szíriai ellenzékbe beépült katonai rendőr volt, aki később átállt a lázadókhoz és elmenekült az országból. A "Cézár" fedőnevű forrás fotósként dolgozott és usb memória-egységeken csempészte ki a képeket, majd átadta azokat a Katar által pénzelt ellenzéki Szíriai Nemzeti Mozgalomnak.

A Guardian megjegyzi, hogy a fényképeket is tartalmazó, 31-oldalas jelentés kiadását úgy időzítették, hogy az szinte egybeessen a szíriai rendezés érdekében összehívott Genf II konferenciával.

Cézár elmondta: az volt a munkája, hogy halottakat fényképezzen, néha naponta 50-et is. Azért kellett lefényképezni őket, hogy halotti bizonyítványt állítsanak ki róluk és hogy bizonyítsák a parancs végrehajtását. A családoknak ugyanakkor azt mondták, hogy szeretteik halálát a kórházban bekövetkezett szívroham vagy légúti gondok okozták.

A nyomozócsoport szerint "világos és egyértelmű" bizonyítékokat találtak a letartóztatottaknak a kormányszervek által történt megkínzásáról és meggyilkolásáról. Ezeket felhasználhatják a jelenlegi Szíriai rezsim tagjai ellen háborús bűnperekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×