eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért kerülik a szerelmet a japán fiatalok?

A japán fiatalok aggasztóan nagy része közömbösen tekint a párkapcsolatra és az intimitásra. Egyre több az egyedülálló, a fiatal nők pedig azért félnek a házasságtól, mert utána nem tudnak dolgozni. Közben egyre kevesebb aktív dolgozó tartja el a sokáig élő japán nyugdíjasok tömegét.

"Nem érdekli a japán fiatalokat a szex" - kürtölték világgá nemrég a brit lapok. A komolyabb újságok közül a Guardian számolt be a külvilág számára furcsa helyzetről: sok fiatal japán férfi és nő is azt mondja: túl nagy nyűg egy valódi partnerrel kapcsolatban élni és még a szex sem izgatja őket nagyon.

Ezzel párhuzamosan a BBC egyórás dokumentumfilmben tárta fel, mit okozott Japánban a visszaesett születési ráta.

A riporter ellátogatott egy olyan városba, ahol nem születnek gyerekek és bezártak az iskolák. Pom-pom lányok klubjába is elkalauzolták, ahol a tagság feltétele a betöltött 55. életév. Az is elhangzott a műsorban, hogy Japánban több időseknek való, felnőtt pelenka fogy el, mint gyerekpelenka.

A japán média "cölibátus szindrómának" nevezte el azt a jelenséget, hogy a fiatalok egy része nem vágyik a párkapcsolatra, vagy a házasságra. Egy felmérés szerint a nem házasságban élő, 18-34 év közötti férfiak 61 százaléka, a nőknek pedig 49 százaléka nem él párkapcsolatban sem - 10%-kal több, mint 5 éve. A Japán Családtervezési Szövetség szerint a 16-24 éves nők 45% százalékát nem érdekli vagy taszítja a szexuális kapcsolat. A férfiaknak több, mint a negyede érez hasonlóan.

A párkapcsolati tanácsadókkal és fiatalokkal beszélgető Guardian-tudósító szerint gazdasági és kultúrális okokat kell kutatni a háttérben.

Japánban a nemek azért is sodródnak egyre távolabb egymástól, mert a férfiaknak kevesebb a pénzük és kisebb az ambíciójuk azt követően, hogy megszűnt a korábbi biztonságos foglalkoztatási modell. Inkább barátokra vágynak, mintsemhogy késő estig robotoljanak a cég és család érdekében. Közben a fiatal nők egyre inkáb nemet mondanak a házasságra, amellyel a közmondás szerint véget ér az életük.

A hagyományos szereposztás szerint a gyereket szült japán nő már nem térhet vissza a munkahelyre, túlórázó férje fizetésétől függ és a háztartás vezetése és a gyereknevelés a feladata. Ez ellen sok fiatal nő úgy lázad, hogy nem fárasztja magát párkapcsolatokkal.

A szingli lét elviselésében, sőt ünneplésében temérdek szórakozási lehetőség és kényelmi megoldás segít - jegyzi meg a Guardian. A BBC olyan fiatal és kevésbé fiatal férfiakkal beszégetett, akik hús-vér barátnők helyett a játékkonzolukon futó virtuális barátnővel alakiítottak ki "érzelmi kapocsolatot". Becslések szerint 13 millió, egyedülálló fiatal él még mindig a szüleivel, hárommillió olyan is, aki 35 évesnél idősebb. Õket nevezi a japán média "paraszaito singuru"-nak, azaz "parazita szinglinek".

Japán kezelhetné a demográfiai fenyegetést a bevándorlás fokozásával - az adófizető és integrálódó külföldiek elég pénzt termelnének a nyugdíjasok ellátására - a japán társadalalom azonban idegenkedik ettől.

Kommentátorok megjegyzik: ami Japánban tapasztalható, az a világ más országaiban is bekövetkezhet, ha nem tesznek ellene lépéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×