eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kudarcba fulladhat a szíriai rendezést célzó genfi konferencia

Kedden találkoznak Londonban a szíriai ellenzéket támogató 11 ország külügyminiszterei, hogy megpróbálják tető alá hozni az ország jövőjéről szóló, novemberi konferenciát. Bassár el-Aszad szíriai elnök azonban jelezte, hogy szerinte nem jött el a tárgyalás ideje, miközben országában folytatódnak a súlyos harcok.

Ha nem sikerül a Nyugat számára is elfogadható szíriai ellenzék legnagyobb csoportjaival közös frontot kialakítani, akkor kudarcba fulladhat a november 23-ra, Genfbe tervezett nemzetközi konferencia a szíriai rendezésről.

Az úgynevezett Genf II.-t megelőző tavalyi Genf I. tanácskozáson a legtöbb résztvevő, így Oroszország is támogatta a Szíria jövőjéről szóló vázlatos tervet.

A vegyi fegyverek leszereléséről szóló orosz-amerikai alku és ENSZ határozat nyomán azonban a legnagyobb ellenzéki csoport, a Szíriai Nemzeti Koalíció azt mondta: nem hisz abban, hogy tárgyalni lehetne az Aszad-kormánnyal és ezért nem megy el Genfbe.

Egyes arab országok is attól tartanak, hogy a Genf II. kudarcra van ítélve. "Nem tudni, ki vesz majd részt" - mondta egy neve elhallgatását kérő diplomata. A házigazda szerepét játszó ENSZ például még nem adta értésre, hogy Iránt meghívják-e.

Teherán az Aszad-rezsim egyik legnagyobb támogatója. Az Aszad-kormány részvétele is kétséges, egyrészt, mert az eredeti nyilatkozat egy "átmeneti kormány" létrehozását sürgette, másrészt, mert maga Bassár el-Aszad egy tévéinterjújában kétségbe vonta a konferencia és az átmeneti kormány értelmét.

"Kik vesznek majd részt? A szíriai népet képviselik, vagy azokat az országokat, akik mögöttük állnak?" - tette fel a kérdést. Bár a nyugati országok egyértelműen rezsimváltást akarnak, Moszkva emlékeztet: a tavalyi, genfi alku szerint erre csak "közös megegyezéssel" kerülhet sor.

Tudósítók azt is megjegyzik: a legtöbb szíriai ellenzéki vagy lázadó csoport már nem is figyel oda a Szíriai Nemzeti Koalícióra.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben Bassár el-Aszad vállalta, hogy feladja vegyifegyver-arzenálját, hagyományos fegyvereivel még mindig hatalmas pusztítást tud okozni. Ezzel párhuzamosan akadozik a lázadók utánpótlása, ami stabilizálta Aszad helyzetét.

Miközben Katar visszafogta a felkelők ellátását, a nyugatiak pedig az iszlámisták befolyásától tartanak, a szíriai hadsereg többször is az emberek tüdejét felszakító vákumbombákat vetett be - állítják aktivisták és megfigyelők.

Fenyegetés

Több jelentős szíriai felkelőcsoport is azzal fenyegette meg a polgárháború lezárását célul kitűző, novemberi genfi békekonferencián részt venni akaró ellenzékieket, hogy hazaárulásért el fogják ítélni őket.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja tárgyalókörúton jár a Közel-Keleten, és igyekszik minél több felet megnyerni annak, hogy vegyen részt a Genf-2 konferencián. Damaszkuszba hétfőn utazik.

"Aki részt vesz a genfi konferencián, hazaárulást követ el, amiért törvényszékünk előtt kell majd felelnie" - olvasható a szombat este kiadott közleményben, amelyet 19 jelentős felkelőcsoport képviselői írtak alá. Az AFP szerint nem hagytak kétséget afelől, hogy "a hazaárulókra" kivégzés vár.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×