eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégis megmérgezték Arafatot?

Svájci szakértők radioaktív polónium nyomait fedezték fel a néhai palesztin vezér, Jasszer Arafat ruháján, orosz illetékesek azonban cáfolták, hogy polónium-mérgezés áldozata lett volna. A svájciak jelentését egy tekintélyes brit orvosi lap is publikálta.

Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet néhai vezetője, majd a Palesztin Hatóság feje 2004-ben, 75 éves korában halt meg Franciaországban. Az orvosok nem állapították meg a halál okát és az özvegy kérésének eleget téve nem végeztek boncolást.

Arafat maradványait tavaly exhumálták és mintákat vettek a holttestből, hogy kiderítsék: megmérgezték-e, mégpedig hasonló módon ahhoz, ahogy Alexander Litvinyenko, Londonba menekült és brit állampolgárságot kapott orosz ellenzékivel végeztek 2006-ban.

Arafat mintáit egymástól függetlenül egy francia, egy svájci és egy orosz csoport is vizsgálta.

A tekintélyes Lancet orvosi szaklapban egy lausenne-i kutatóközpont 75 mintán alapuló vizsgálati eredményeit publikálták. 38 minta Arafat ruháiból, fogkeféjéből és sapkájából származott és ezeket összehasonlították a palesztin vezér hosszú ideje nem használt és padláson tartott ruháinak mintáival.

Az újabban használt ruházat több polónium 210-es izotópot tartalmazott, mint a másik mintacsoport. Számítógépes modellek arra utalnak, hogy Arafat 2004-ben halálos dózist kaphatott.

Ugyanakkor elismerték, hogy a palesztin vezetőnek nem hullott ki a haja és csontvelője sem károsodott - ami pedig tipikus velejárója a sugárfertőzésnek.

Sajnos nem hajtottak végre halottkémi vizsgálatot, pedig az sokat segíthetett volna a halál pontos okának megállapításában - jegyzik meg a svájci jelentés szerzői. A svájci egyetem szerint mindössze a 2012-es anyag "tudományos változatát" adták ki, és nem állítják egyértelműen, hogy Jasszer Arafatot polóniummal megölték volna.

Közben a mintákat szintén vizsgáló orosz orvostani szakértői ügynökség vezetője azt mondta, hogy nem találták radioaktív polónium nyomait. Egy kormányügynökség viszont később tagadta, hogy hivatalos közleményt adtak volna ki.

A palesztinok azt gyanítják, hogy Arafatot az őt terroristának tartó izraeliek mérgezhették meg, de a vizsgálati eredmények nem igazolták egyértelműen a mérgezés tényét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×