eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jó hírekkel érkezik Athénba a német pénzügyminiszter

A német pénzügyminiszter este Athénba indul és csütörtökön tanácskozik a görög kormányfővel az ország gazdasági talpra állításáról. Wolfgang Schäuble nem érkezik üres kézzel, ugyanis arról tájékoztatja Antonisz Szamaraszt, hogy Berlinben 100 millió euró alaptőkével görög fejlesztési bank létrehozását tervezik.

A müncheni Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a görög államháztartásban újabb 10 milliárd euró hiány mutatkozik, ennek áthidalására az Európai Uniónak fontolóra kell vennie a már folyamatban lévő segélyprogram további kibővítését. A német újság utal arra is, hogy a Nemzetközi Valutaalap néhány héttel ezelőtt már hasonló tapasztalatról számolt be.

Alighanem az újabb hiány is szerepelni fog a német pénzügyminiszter athéni tárgyalásain. Wolfgang Schäuble a görög kormányfővel, Antonisz Szamarasszal, valamint Giannisz Szturnarasz pénzügyminiszterrel folytat megbeszéléseket. Schäuble egy sajtóinterjúban elmondta, hogy 100 millió euró alaptőkével fejlesztési bank létrehozását tervezi Berlinben, amely Görögországban kis- és középvállalkozások talpra állását segítené előnyös hitelek révén.

Közben az Európai Unió jogügyi biztosa egy németországi lakossági fórumon kijelentette, hogy fel kellene oszlatnia nemzetközi pénzügyi trojkát, amelynek megbízottai az elmúlt hónapokban Athénban a helyszínen tájékozódtak a görögországi gazdaság beindításának folyamatáról. Viviane Reding szerint az Európai Unió - az Európai Központi Bankkal együtt - képes a 28 tagállamot érintő problémák megoldására, ezért nem kell bevonni a válságkezelésbe a Nemzetközi Valutaalapot. Hasonló szellemben nyilatkozott nemrég a német pénzügyminiszter is.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×