eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Zarándokok vesztek oda a földcsuszamlásokban

Indiában becslések szerint ezer ember halálát okozták és több tízezer embert vágtak el a külvilágtól az áradások és földcsuszamlások. A legtöbb szerencsétlenül járt ember hindu zarándok, aki az ország északi részén található szentélyeket látogatott meg.

Nem tudni pontosan, hány ember halálát okozták a szokásosnál egy hónappal korábban érkezett monszunok nyomán megindult áradások és földcsuszamlások, de az biztos, hogy több tízezer érintettje van az észak-indiai természeti katasztrófának.

A Himalája keleti térségére zúduló esők nyomán megduzzadt helyi folyók okoztak pusztítást. Sokkoló felvételeken azt lehetett látni, hogyan omlottak többemeletes házak össze, miután alámosta őket a víz Uttarakhand államban.

A régióban több mint 60 ezer hindu és szikh zarándok látogatta a szent helyeket és a monszun még azelőtt érkezett, hogy haza tudtak volna térni.

Hivatalos becslések szerint a halottak száma meghaladja az ezret, nem hivatalos becslések szerint ennek többszöröse is lehet.

A hindu vallási naptár szerint a szent folyó, a Gangesz kedden "szállt le a Földre" - ezen a napon járt a legtöbb zarándok az egyik ősi Siva-templomban, Kedarnat város közelében. Úgy tűnik, hogy az esők fellazították a néhány kilométerre fekvő Csarbari-gleccsert és víz jeget, sziklákat és iszapot zúdított a városra.

Az egyik túlélő elmondta, hogyan menekültek az emberek a szállodájuk harmadik emeletére, amikor meglátták a városra zúduló törmeléket, ő felért, a tülekedésben a második emeletig feljutott feleségét viszont elragadta az ár. Szemtanúk szerint a katasztrófa a csendes-óceáni cunamira emlékeztető pusztítást végzett és egész falvakat mosott el.

Az indiai hadsereg 10 ezer katonát és helikoptereket mozgósított a mentesítésre, és csütörtökig 33 ezer zarándokot mentett ki. A terület nagy részét továbbra is víz és törmelék takarja be.

Aktivisták és egyes kormányilletékesek is emberi hanyagsággal is magyarázzák az eseményeket. A szövetségi számvevőszék már három éve figyelmeztetett arra, hogy területen folyó vízierőmű-építkezések katasztrofális hatást idézhetnek elő a váratlan áradások idején. A jelentés szerint nem pótolták elég gyorsan azokat az erdőket, amelyeket az építkezések során kivágtak.

Környezetvédők szerint a városra sodort törmelék a hegyoldalak robbantása után képződött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×