eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Felháborodtak Fico szavain

A szlovákiai magyar politikusok elítélik a kormányfőnek a kisebbségek ellen tett kijelentéseit. Fico szerint a kisebbségek csak követelőznek és zsarolják az államot.

Robert Fico Turócszentmártonban a Matica Slovenská kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen szólalt fel. Beszédében kiemelte a szövetség érdemeit, majd a szlovákiai kisebbségeket támadta.

"Különös tendencia tanúi vagyunk: az államalkotó szlovák nemzet kárára szándékosan mindenütt a kisebbségek problémáit tolják előtérbe. Mintha Szlovákiában nem élnének szlovákok" - mondta Fico. A miniszterelnök azt kívánja, hogy "legyen vége a kisebbségi jogokkal való zsarolásnak". Szerinte ez a zsarolás a romákra és a többi kisebbségre is érvényes.

A szlovák kormányfő leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre. "Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi a független államunkat nem elsődlegesen a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták teljes mértékben érvényesíteni a képességeiket" - hangoztatta Fico.

A szlovákiai magyar pártok és szervezetek képviselőit meglepte a miniszterelnök váratlan kirohanása a kisebbségek ellen, hisz Fico második kormányzásának idején eddig meglehetősen barátságos hangnemben beszélt a kisebbségekről és jó viszonyt ápolt Orbán Viktor magyar kormányfővel is.

Bugár Béla, a parlamenti Most-Híd vegyespárt elnöke szerint Fico túllőtt a célon. Az Új Szónak nyilatkozva azt mondta, nem tudja mire vélni a kemény szavakat, mivel Fico, mióta másodszor kormányra került, nem támadta a kisebbségeket.

A parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja élesen reagált a szlovák kormányfő kijelentéseire. Berényi József pártelnök szerint Fico "a hazafiságra való buzdítás álcája alatt a kisebbségeket becsmérelte" Turócszentmártonban. Az MKP elnöke úgy véli, Robert Fico a nemzetállam-építés teljes felvállalásával ismét rámutatott, hol is látja a kisebbségek helyét Szlovákiában.

"Számára első helyen áll a szlovák nemzet, amely egyben az állam birtokosa, utána jönnek a kisebbségek, amelyek pedig a megtűrtek kategóriájába tartoznak. Robert Fico egyben üzenetet fejezett ki Magyarország irányába is, ahol sokan illúziókat kergettek a kialakult mosoly-diplomácia miatt" - olvasható az MKP állásfoglalásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×