eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

A németek nem sajnálják a pénzt a múlt feltárására

Németországban töretlenül folytatódik a kommunista múlt feltárása. Erre a kormány évente közel 100 millió eurót fordít - közölte Berlinben a kulturális ügyekben illetékes államminiszter. Bernd Neumann hangsúlyozta, hogy a kormány változatlanul feladatának tekinti a keletnémet diktatúra áldozatainak rehabilitálását és anyagi kárpótlását.

A főbűnösök simán megúszták - hallani nem egyszer a sommás megállapítást az egykori NDK törvénytelenségeinek felderítésével kapcsolatban. Tény, hogy a tekintélyuralmi rendszer legfelsőbb vezetői közül Honecker pártfőtitkár és felesége, aki évtizedeken át oktatási miniszterként őrködött a felnövekvő nemzedék hithű kommunista nevelése felett, valamint a hírhedt Stasi mindenható ura, Erich Mielke nem részesült büntetésben, de alacsonyabb szinten csaknem ezer személy ellen indult eljárás jogtiprások elkövetése vádjával.

Az ország újraegyesülését követően a nyugati jogszakértők arra az álláspontra helyezkedtek, hogy csak azokat lehet perbe fogni, akik az 1989 előtt érvényes törvények semmibevételével léptek fel a rendszerrel szemben álló polgárok ellen. Súlyos dilemma elé állította az újraegyesült Németország bűnüldöző testületét az a kérdés, hogy ki és mikor rendelkezett a határon érvényes tűzparancsról, ugyanis a kérdés eldöntése kulcsfontosságú volt azon határőrök elleni eljárásban, akikre rá lehetett bizonyítani, hogy agyonlőttek menekülőket.

Mégis a kommunista múlt feldolgozásával megbízott kormányszerv most kiadott jelentése szerint az eddigi erőfeszítéseket külföldön is példamutatónak tartják, és a testület munkája iránt egyre nagyobb érdeklődés nyilvánul meg az úgynevezett arab tavasz országai, így Egyiptom és Tunézia részéről.

A jelentés ismertetésekor Bernd Neumann kulturális államminiszter hangsúlyozta, hogy a közel fél évszázados keletnémet diktatúra áldozatainak rehabilitálását és anyagi kárpótlását a kormány továbbra is fontos feladatának tekinti. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy 40 millió eurós alapot létesítettek a keletnémet nevelőotthonok fizikai és lelki bántalmazást elszenvedett egykori lakói számára.

A miniszter szerint társadalmi feladat is a múlttal való szembenézés, erre utal, hogy az NDK állambiztonsági intézményének, a Stasinak irattára iránt változatlan az érdeklődés. Még tavaly is közel 100 ezren kértek betekintést a Stasi besúgók jelentéseit tartalmazó aktákba.

Neumann azonban nem titkolta azt sem, hogy a fiatalság körében aggasztóan hiányosak a keletnémet kommunista rendszerről alkotott fogalmak. Egy nemrég készült felmérés arról tanúskodott, hogy a húsz év körüli fiatalok zömének a Stasi betűszó nem jelentett semmit.

Ennek ellensúlyozására tervbe vették, hogy a rezsim egykori üldözöttjeit felkérik ismereteik továbbadására az iskolákban és gimnáziumokban, hasonlóan a Holokauszt-túlélőkhöz, akik közül sokan rendszeresen ellátogatnak a tanintézetekbe, hogy személyes tapasztalataik átadásával intsék a fiatalságot az embertelenségek veszélyeire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×