eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem mindenki örül a "józan ész diktálta" fúziónak

Több országban sokk fogadta az Airbus repülőgépek gyártója és egy brit védelmi cég tervezett, 37 milliárd eurós fúzióját. Az egyesüléssel a világ egyik legnagyobb védelmi profilú cége jönne létre, de Európában és Európán kívül is sokan aggódnak.

Közös irányítás alá kerülhet a Typhoon Eurofighter harci gép gyártója és az F-35 gép alkatrész-beszállítója, valamint a polgári repülésből ismert Airbust előállító cég, ha a hatóságok rábólintanak a brit BAE Systems és a francia-német EADS fúziójára.

Gazdasági elemzők szerint a lépést a józan ész is diktálja, mivel az európai országoknak szorosabbra kell vonniuk a védelmi együttműködést, miközben nem hajlandók annyit költeni rá, mint az Egyesült Államok.

A BAE 35 ezer brit dolgozója azonban félti a munkahelyét. Emellett aggódnak az Airbus-gyártó EADS részvényesei is a pénzük miatt. Az amerikai kormány, amely a BAE védelmi cég legnagyobb megrendelője nem szeretné, ha az európaiak túl könnyen hozzáférnének védelmi technológiájához.

Franciaországban, az Airbus dolgozói dühösen fogadták a tervezett egyesülés hírét, amit a médiából tudtak meg. "Figyelni fogjuk, hogy a munkahelyteremtés legyen az első számú prioritás" - mondta az egyik nagy szakszervezet képviselője. Úgy tűnik, a francia kormányt is meglepte a terv, míg német kormányképviselők pókerarccal fogadták, de hírek szerint náluk sem túl népszerű az ötlet. Egyetlen érintett kormány sem tudná vállalni többezer dolgozó elbocsájtását.

A német sajtó a hétvégén megkérdőjelezte, hogy mi értelme van egy sikeres polgári repülőgyártó cég és egy "problémás fegyverzetgyártó" egyesülésének.

A Reuters elemzése szerint azért, mert mindez nagy lépés lenne a hatékonyabb európai védelmi ipar felé. "Támogatjuk az európai védelmi ágazat megerősítését és versenyképessége növelését" - közölte egy EU-forrás, miközben érdekes módon a NATO nem kommentálta a hírt.

Ugyanakkor a Reuters idézte Nick Witneyt, az Európai Védelmi Ügynökség volt vezetőjét, aki szerint "többet kapnánk az adónkért".

A NATO és az EU is nemrég olyan projekteket hagyott jóvá, amelyek a védelmi képességek közös kezelését támogatják, például a légi utántöltés és a tábori kórházak fejlesztése terén. Bár a Líbia elleni tavalyi légikampányt hivatalosan az európai szövetségesek vezették, valójában amerikai segítségre szorultak harci gépeik légi utántöltése és a légi felderítés terén.

Védelmi szakértők szerint a saját kapacitásaikat féltékenyen őrző európai tagállamok nagy pénzeket költenek el védelemre, de sokat el is pazarolnak. Miért kell 6 különféle 8x8-as járművet gyártani az EU-ban? - tette fel a kérdést egy német cég vezetője.

Az ügylet még korántsem végleges, mert nincs rendezve az úgynevezett aranyrészvények kérdése, amelyekkel az érdekelt országok kormányai megvétózhatnák az új vállalat esetleges kivásárlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×