eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kampánytéma lesz a palagáz

Az Egyesült Államokban választási téma lehet az úgynevezett palagáz lelőhelyek kérdése. Kommentátorok szerint a demokraták voksokat veszthetnek, ha környezetvédelmi megfontolásokat hangoztatnak a munkahelyek ezreit teremtő ágazattal szemben.

Amerika a világ egyik legnagyobb energiafogyasztója, de a növekvő árak és a geopolitika miatt egyre kevésbé akar függni a külföldi importtól.

Erre kínálhat megoldást az úgynevezett palagáz technológia. Ezzel olyan talajrétegekből nyernek ki gázt és olajat is, ahonnan eddig nem volt gazdaságos a bányászat.

Pennsylvania államban az elmúlt másfél évben kétezer új munkahelyet hozott létre közvetve az ágazat. Sokan szolgáltató vállalatoknál és acélcsöveket gyártó üzemekben kaptak munkát. Annak ellenére, hogy Franciaországokban tiltakozások kísérik az ellentmondásosnak tartott palagáz-kitermelést, a Vallourec francia cég 650 millió dollárt fektetett be egy új acélgyárba az amerikai szövetségi államban.

A palagáz-technológia azért ellentmondásos, mert vízszintes földalatti fúrásokkal, úgynevezett repesztéssel szabadítja fel a gázt a kőzetből. Ehhez sok, vegyi anyaggal kevert vizet használnak fel, ami például a talajvíz elszíneződéséhez vezethet.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a világ feltáratlan gázkészleteinek közel felét adják a palagáz források, ezért is válhat fontos választási témává az Egyesült Államokban.

A Pennsylvániával szomszédos és az elnökválasztási voksok szempontjából fontos Ohióban mennyei mannaként várják, hogy jövőre beinduljon a kitermelés. Mivel a Republikánusok a magas benzinárak miatt most fogást találtak Barack Obamán és úgy állítják be, hogy megpróbálja visszaszorítani a hazai energiaipart, az elnöknek jobb lesz vigyáznia - mondják elemzők.

"Az egyszerű dolgozók sohasem figyeltek oda annyira a környezetvédelmi megfontolásokra és ha a demokraták olyannak tűnnek, akik nem pártolják a gazdasági fejlődést, akkor voksokat veszíthetnek Ohióban" - mondta az FT-nek Paul Scracic, a Youngstown Egyetem professzora.

Bár Obama azt állítja, hogy soha nem volt ilyen nagy az amerikai energiakitermelés aránya, mint most, ellenfelei szerint az, hogy késlelteti egy Kanadából kiinduló vezeték építését, elárulja, hova húz. Mitt Romney közben azt ígéri: ha megválasztják, azonnal engedélyezi a Keystone XL-vezetéket és korlátozza a Környezetvédelmi Ügynökség befolyását.

A demokraták "a nagy olajlobbiról" beszélnek, amely Romney-t akarja elnökként, hogy az lazítson a környezetvédelmi és egészségügyi előírásokon, a republikánusok pedig arról, hogy 15 szövetségi államban kezd egyre meghatározóbbá válni az olaj- és gázipar, amely nagy pénzt, vagy legalábbis munkát hozhat a helyi lakosoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×