eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Net nélkül él az Apple alapítója

A világ egyik legsikeresebb informatikai cégének társalapítója - technológiai szempontból otthon mégis a középkorban él. Steve Wozniak, aki Steve Jobsszal együtt hozta létre az Apple-t, bevallotta: nincsen a házában internet.

Sokan el sem tudják képzelni az életüket internet nélkül, de az egyik kulcsfigura, aki részt vett az informatikai forradalomban, most sokkolta a netgenerációt. Steve Wozniak, aki annak idején egy garázsban alapította meg az Apple-t Steve Jobsszal együtt, és aki az első Apple-gépeket megépítette, elismerte, hogy nincs az otthonában szélessávú internet.

A 61 éves informatikai mérnök, aki egy sor egyetemtől kapott tiszteletbeli doktori címet, ezt azzal magyarázta, hogy "a város rossz felében él". "Egy kilométerre élek a központtól. A szélessávú internetet nálunk egy monopólium szolgáltatja, azaz egy kábelcég. De ha nincs kábeled, nincs internet" - magyarázta..

A kaliforniai Los Gatosban élő Wozniak azt is elmondta, hogy 50 különböző cég próbál neki DSL-internetet eladni, de a helyi telefonszolgáltató, a Horizon Wires miatt rendre kudarcot vallanak.

Wozniak, becenevén Woz, 1987 óta nem főállású dolgozója az Apple-nek, de még mindig a márka nagykövetének tartják. Tavaly egész éjszaka sorban állt a helyi Apple-áruháznál, hogy az elsők között kapja meg az új iPhone-t.

Wozniak Jobsszal szemben mindig is visszahúzódó mesterember volt. Õ is kibukott az egyetemről, de végül visszatért és lediplomázott. Jobszal ellentétben nagy jótékonykodó, lakóhelye környékén például ő pénzeli az iskolai informatikai programokat.

Az Apple-hívőket ugyanakkor időről-időre meglepi: most például arról beszélt, milyen szép a Windows-telefon, amely szinte olyan, "mint egy barát", nem egy eszköz. Ehhez hozzáfűzte, hogy biztos az Apple-től csábítottak el valakit a tervezői.

A Bloombernek pedig arról beszélt, hogy Mark Zuckenberg, a Facebook főnöke szerinte olyan, mintha belőle és Steve Jobsból gyúrták volna össze: azaz egyaránt megvannak a technológiai és az üzletemberi képességei. Azt is hozzátette: nem érdekli, mennyibe kerülnek a papírok, de befektetne Facebook-részvényekbe - ha a kizárólag a profit érdekelné. Kérdés, hogy ezzel mire utalt?

A közösségi oldal a pénteken lép a tőzsdére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×