eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A hadsereg védi meg az adóhivatalt?

Olaszországban akár a hadsereget is kivezényelhetik az adóhivatalok védelmére, annyira népszerűtlenné vált a hatóság az elmúlt időszakban. A múlt héten is több támadás ért hivatalokat és a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

Adót fizetni senki sem szeret, különösen, amikor a megszorító intézkedések nyomán csökken a jövedelme. Olaszországban az elmúlt félévben odáig fajult a helyzet, hogy az emberek kezdik az adóhivatalokon kitölteni a dühüket. Egy sor támadás történt, a legutóbbi szombaton, amikor két Molotov-koktélt dobtak az adóhajtást végző Equitalia nevű ügynökség egyik irodájára.

A dolgozók egyre jobban féltik a személyes biztonságukat. "Szóltam a fiamnak, hogy senkinek se beszéljen arról, hol dolgozom" - mondta egy alkalmazott a tévében.

Annamaria Cancellieri belügyminiszter szerint az adóhivatal elleni támadások az állam elleni támadásoknak minősül, ezért, mint mondta, bevetheti a hadsereget is. "Tanulmányozzuk a lehetőséget, hogy a hadsereg védjen-e érzékeny intézményeket. Erre már a múltban is volt példa. Mivel korlátozott a rendvédelmi állomány létszáma, ezért a hadsereg lehet a megoldás" - mondta.

Szombaton súlyosan megrongálták az adóhivatal livornói irodáját a kettős gyújtóbombás támadásban. A rendbontók "tolvajok" és "Halál az Equitaliára" feliratokat festettek a falakra.

Ezt megelőzően 200 ember csapott össze a hivatal nápolyi irodája előtt a rendőrökkel, ahol tucatnyian megsebesültek.

A támadások Silvio Berlusconi volt miniszterelnök távozása és Mario Monti, az új, technokrata kormányfő színrelépése óta szaporodtak el. Monti kemény megszorító csomagot vezetett be, csökkentette a közkiadásokat és megemelte az adókat, hogy kezelni tudja az olasz állam hatalmas adósságát.

A megszorítások nyomán azonban megugrottak az öngyilkosságok, sok ember utolsó üzenetében az adóhivatalt vádolta kilátástalanságáért.

A helyzetről író Daily Telegraph megjegyzi, hogy Olaszország évente 540 milliárd euró adóbevételtől esik el. A feketegazdaság az olasz GDP 35 százalékát teszi ki.

Az egyik leghíresebb adós az argentin futball legenda, Diego Maradona, aki az 1980-as években a Napoli csapatában játszott. Tőle 40 millió eurót követel az olasz adóhatóság. "25 éve üldöznek" - dohog Maradona.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×