eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hokiőrület Szlovákiában

Szlovákia ismét hokilázban ég. A válogatott hosszú idő után újra ott van a legjobbak között és éremért játszhat a világbajnokságon. Sokan a tíz évvel ezelőtti elsőség megismétlésében reménykednek.

Bár a Finnországban és Svédországban zajló világbajnokságon a negyeddöntőben csütörtökön szokatlan időben, pont délben lépett jégre a 65 . születésnapját ünneplő cseh Vladimír Vujtek által irányított szlovák válogatott, ez a szurkolókat egyáltalában nem zavarta abban, hogy figyelemmel kísérjék a nagy esélyes, Kanada elleni mérkőzést.

A munkaadók többsége tolerálta, hogy a dolgozók délidőben a tv-ét nézik, az iskolákban szünetelt a tanítás, az ország szinte egy emberként szurkolt a csapatnak, melynek a szakemberek nem sok esélyt adtak az NHL-sztárokkal teletűzdelt 34-szeres világbajnok ellen. Ám ismét bebizonyosodott, a sportban még vannak csodák: a fordulatokban gazdag, infarktusos mérkőzésen végül a szlovákok győztek 4-3-ra, ezzel bejutottak a legjobb négy közé.

Este kiderült, hogy a döntőbe jutásért szombaton az ősi ellenféllel, a csehekkel kell megküzdeniük, ami még inkább fokozza az izgalmakat.

A szlovákok nagyon szerény céllal utaztak Finnországba, hisz tavaly a Pozsonyban és Kassán rendezett vb-n csalódást okoztak, a nagy várakozások ellenére nem jutottak a negyeddöntőbe, hátrébb csúsztak a világranglistán, és veszélybe került az olimpiai részvételük is. A cél most a csoportból való továbbjutás volt, ami egyben helyet biztosított az olimpiai torna mezőnyében. Cháráék a feladatot már messze túlteljesítették, és ezzel hatalmas eufóriát váltottak ki az egész országban.

A tv-k és a rádiók esti fő híradásai a nagy győzelemről szóló részletes beszámolókkal kezdődtek, minden más háttérbe szorult, sokan nemzeti zászlókkal díszítették ki autóikat, így közlekednek az utakon.

Mindenki a tíz évvel ezelőtti csoda megismétléséről beszél, 2002-ben a szlovákok Göteborgban - először és eddig utoljára - világbajnokok lettek, és utána az egész ország hetekig nemzeti hősként ünnepelte a játékosokat. Ehhez most még két akadályt kell leküzdeni, a szombati elődöntőben a cseheket, majd vasárnap a döntőben a másik elődöntő, az orosz-finn összecsapás győztesét.

Csehországban is hatalmas várakozások előzik meg a testvérharcnak is nevezett összecsapást. Az elődöntő egyértelmű esélyese a cseh csapat, hisz az utóbbi évek világversenyein rendre legyőzte a szlovákokat. A csehek tapasztaltabbak, összeszokottabbak, mint a szlovákok, akik tíz újonccal szerepelnek a világbajnokságon. De evés közben jön meg az étvágy, tartják a csoda megismétlésben reménykedő szlovák hokidrukkerek.

Már pénteken több száz szurkoló kelt útra, hogy a helyszínen, Helsinkiben szurkolhassanak a csapatnak. Szlovákiában a sikeresnek szereplésnek elsősorban a vendéglősök örülnek, a kocsmákban több mint 20 százalékkal növekedett a sörfogyasztás a vb kezdete óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×