eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla

Kellemetlen híreket kapott Barack Obama

Fél évvel az amerikai elnökválasztások előtt fej-fej mellett áll a népszerűségi listákon Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney. Egy friss felmérés szerint 12 fontos szövetségi államban alakult ki holtverseny.

A USA Today és a Gallup közös felmérésének eredménye kellemetlen hírekkel szolgált a kampányát épphogy megkezdő Barack Obamának: eltűnt márciusban még kilenc pontos előnye Mitt Romney-val szemben.

A közvélemény-kutatásoknál hibahatárnak számító négy százalékkal is kevesebbel vezet republikánus kihívójával szemben a választást potenciálisan eldöntő, ingadozó államokban, így például Coloradóban, Floridában Észak-Karolinában, Ohióban, Pennsylvaniában és Virginiában.

A George Washington Egyetem és a Politico portál felmérésének eredménye is azt mutatja, hogy országos szinten holtverseny alakult ki a jelöltek között.

A válaszadók egyértelmű többsége szerint Romney eredményesen építette fel "az ország vezérigazgatója" imázst, és kompetensebbnek tartják a gazdasági kérdésekben: 60 százalék mondta azt, hogy "jól" vagy "nagyon jól" kezelné a gazdasági ügyeket a következő négy évben. Obama esetében már csak 52 százalék látja így.

Az elnökválasztás azonban nemcsak politikáról, hanem személyiségekről is szól, és úgy tűnik, Obama jobban meg tudja szólítani a választókat. 58 százalék mondta róla, hogy "kedvelhető jelölt", míg Romney esetében jóval kevesebben, mindössze 31 százalék. A megkérdezettek szerint emellett kettejük közül inkább Obama törődik az emberek gondjaival. Bár kiragadták a szövegkörnyezetből, de Romney emlékezetes módon megjegyezte: szeret elbocsátani embereket.

Rossz hír a republikánusoknak az is, hogy szavazóik kevésbé lelkesek a választások iránt, mint a demokraták. Utóbbiak közül tíz százalékkal többen akarnak szavazni, Romney biztos szavazóbázisa közben kilenc százalékkal csökkent. Mindez betudható Obamának a fiatalokat megcélzó médiakampányának és annak is, hogy sok konzervatív csak jobb híján látná Romneyt az elnöki székben, mert nem tartják ideológiailag eléggé elkötelezettnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×