INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A bukott elnök normálisan akar élni

Infostart / InfoRádió
Másfajta kapcsolatot akar kialakítani Németországgal az új francia államfő, olyat, amely a többi európai ország érdekeit jobban figyelembe veszi. Francois Hollande május 16-án találkozik Angela Merkel német kancellárral. Mindeközben az elnökválasztásokat elvesztő Nicolas Sarkozy hétfőn bejelentette: végleg felhagy a politikával.

A francia-német páros túlságosan kizárólagossá vált az elmúlt öt évben az Európai Unió működésében és ezen változtatni kell - mondta hétfőn egy interjúban Francois Hollande, frissen megválasztott államfő. A tandem háttérbe szorította a brüsszeli hatóságokat, a kisebb és törékenyebb európai államoknak pedig azzal kellett szembesülniük, hogy az uniót valójában Németország és Franciaország igazgatja - tette hozzá a politikus.

Francois Hollande azt mondta: igaz ugyan, hogy a két ország képezi az Európai Unió motorját, ám a jövőben törekedniük kell arra, hogy a többi tagállamot is az őket megillető tisztelettel kezeljék. Az új francia hozzáállásról a politikus május 16-án egyeztet Angela Merkel német kancellárral, egy nappal az új hivatalába történő beiktatása után.

A fenti interjú megjelenésével csaknem egyidőben Nicolas Sarkozy leköszönő államfő hétfőn legközelebbi munkatársainak bejelentette: végleg felhagy a politizálással. A beszámolók szerint a választási kampányában részt vett politikusokkal folytatott egy órás beszélgetésen az elnök nem volt keserű, úgy vélte ugyanis, hogy ő is egyike azon vezetőknek, akiket elsodort a gazdasági válság.

Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az eredmények fényében veresége egyáltalán nem tekinthető megalázónak, sőt úgy vélte, ahhoz képest, amit a média és a közvélemény-kutatók jósoltak, kifejezetten jónak mondható, hiszen közel volt a győzelemhez.

Sarkozy arról nem beszélt, hogy mihez kezd a jövőben csak annyit mondott, hogy szeretne immár kissé "normálisan élni", ehhez viszont mint fogalmazott, az kellene, hogy a sajtó "leszálljon róla", és az újságírók ne kövessék minden lépését.


A címlapról ajánljuk