eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem volt egyértelmű Soros nyilatkozata

Berlinben pénzügyi körök fenntartással fogadták Soros György Németországgal kapcsolatban indítványozott javaslatait. A legnagyobb példányszámú konzervatív napilapnak adott interjúban az üzletember úgy vélte, hogy Németországban ugyan eredményes a takarékosság és az árak stabilizálása, de egész Európa viszonylatában ez káros lehet.

Soros György szerint Németország válaszút elé került: ha továbbra is a valutaegység tagja akar maradni, akkor késznek kell lennie arra is, hogy nagyobb összegeket bocsát az Európai Unió rendelkezésére. Az összegekből az Európai Központi Bank közvetítésével támogatni lehetne azokat az uniós tagállamokat, amelyek óriási nehézségekkel küzdve törlesztik külföldi adósságaikat.

A Welt am Sonntag című újságnak adott interjúban Soros György bírálta az Európai Unió pénzügyi paktumát is, amely csak az előírásokat megsértő országok büntetéséről tartalmaz paragrafusokat, de hiányzik belőle az ösztönző erő, mert nem helyez kilátásba jutalmat a reformokat bevezető kormányok számára.

A becslések szerint legalább 20 milliárd eurós vagyonnal rendelkező 81 éves üzletember rendszeresen foglalkozik az európai pénzügyi problémákkal. Nemrég a Financial Times német kiadványában megjelent írásában arra mutatott rá, hogy az Európai Központi Bank a közelmúltban ismételten csorbította az uniós tagállamok pénzforgalmába vetett bizalmat és ezzel csak rontott az egyébként sem rózsás helyzeten. Mint Soros megállapította, a Központi Bank ugyan közel ezermilliárd euró hitel folyósításával igyekezett a tőkepiaci forgalmát stabilizálni, de az intézkedéssel részben elkendőzte, részben pedig csak tovább súlyosbította a válságot, amelyet a 30-as évek elején kirobban nemzetközi gazdasági krízishez hasonlított.

A Welt am Sonntag szerint távolról sem egyértelmű, hogy Soros nyilatkozata önzetlen és csupán jobbító szándékú, vagy pénzügyi megfontolásokból hangzott-e el. A lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az üzletember a közelmúltban kétmilliárd euró értékben vásárolt európai államkötvényeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×