INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hogyan működnek a plágiumszűrő programok?

Infostart / InfoRádió
A disszertációk eredetiségét, illetve az esetleges plágiumot már fejlett szoftverek vizsgálják a világ több országában. Éppen március elején kötött együttműködési megállapodást az ágazat egyik legnagyobb vállalata, a Turnitin és a nemzetközi kutatóknak szolgáltatásokat nyújtó ProQuest. De hogyan is működnek ezek a programok?

"Órákat töltök a Google-on a furcsa szókombinációkat keresve, amikor arra gyanakszom, hogy nem a diákom írta a dolgozatot. De most már gyorsabban tudok keresni" - hirdeti büszkén magáról egy névtelen tanár szavait idézve a Turnitin.

A vállalat saját állítása szerint több mint 200 millió esszét és dolgozatot tárol adatbázisán, azt egymillió tanár és 10 ezer oktatási intézmény használja a világ 126 országában.

A brit egyetemeken évente 45 ezer diák bukik le csalás miatt - írta néhány hete az Independent. Az adat nemcsak a plágiumra, hanem a puskázásra és az úgynevezett "esszéíró vállalkozások" használatára is utal. Utóbbiakkal egyes tanárok szerint nagyon nehéz felvenni a küzdelmet, a másolók kiszűrésében azonban könnyebb dolguk van, mert ebben szoftverek segítik őket.

A program kiemeli azokat a szövegrészeket, amelyeknél egyezést fedezett fel az adatbázisban található más dokumentumokkal, és listába rendezve megjeleníti azokat, a tanár pedig egy megosztott képernyőn hasonlíthatja össze a szövegrészeket. Az alkalmazás százalékos formában fejezi ki, mennyire tekinthető eredetinek a munka, és javaslatokat ad az osztályzatra, így felgyorsítható a kiértékelés. Természetesen az ilyen, mechanikusnak tűnő programok sem tudják feltétlenül kiszűrni a szövegszerkesztők és az internet korát megelőző időszakban leadott munkák közül a másolatokat.

Az utóbbi időben az oktatás is versenyágazattá vált, a plágiumot pedig annyira komolyan veszik, hogy nemzetközi konferenciákon tárgyalnak a visszaszorításáról - július közepén például az észak-angliai Gatesheadben.


A címlapról ajánljuk