eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Rekordokat dönt az üzemanyagár Franciaországban is

Rekordokat döntöget az üzemanyag ára Franciaországban, több párizsi benzinkútnál a 98-as oktánszámú benzin litere immár meghaladja a két eurót. Elemzők szerint az üzemanyag drágulása idén visszavetheti a francia gazdasági növekedést.

Beteljesülni látszik a francia Total olajipari vállalat első emberének csaknem egy évvel ezelőtti jóslata, amely szerint csak idő kérdése, hogy a benzin ára átlépi a lélektaninak számító, amúgy korábban soha nem tapasztalt két eurós (587 forintnak megfelelő) szintet. A fővárosi autósok kedden azt jelezték, hogy néhány párizsi benzinkútnál a 98-as oktánszámú benzin literét immár 2,02 euróért adják.

Az ország többi részén a 95-ös és a 98-as benzin ára hetek óta 1,60 euró fölött van, de a korábbi hónapokban is rendre a kifejezetten magasnak számító, 1,5-1,6 euró közötti sávban mozgott. A gázolaj litere a legtöbb benzinkútnál tartósan meghaladja az 1,4 eurót, ami a két évvel korábbi, ugyancsak magasnak számító 1,23 eurós átlagárhoz képest már csaknem csillagászatinak számít.

Az elemzők szerint az áremelkedést több tényező együttes hatása magyarázza: egyrészt az Irán ellen bevezetett szankciók, illetve a nigériai politikai bizonytalanságok, másrészt az euró dollárral szembeni gyengülése, ez utóbbi hatása automatikusan jelentkezett. Vannak azonban olyan vélemények is, amelyek szerint tartósan be kell rendezkedni a magas árakra.

Utóbbiak azt hangoztatják, hogy a világ kőolajkészletei kimerülőben vannak, miközben a kereslet, különösen a fejlődő országok, például Kína részéről, folyamatosan emelkedik. Egy francia szerzőpáros néhány éve az üzemanyagárak tudatos és folyamatos emelésére buzdította a kormányokat, úgy vélve, hogy ellenkező esetben a világ országainak anarchiával vagy diktatórikus rendszerek megjelenésével kell számolniuk, amikor az üzemanyaghiány ténylegesen beköszönt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×