eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Divat a verés a német családokban

Németországban a szülök jelentős része testi fenyítéssel igyekszik jobb belátásra téríteni gyermekeiket. Egy most közzétett nagyszabású felmérésből kitűnik, hogy a 14 év alatti fiúk és lányok mintegy 40 százaléka időről időre kikap otthon.

 A fiúkra többször emelnek kezet a szüleik, mint a lányokra, hogy megbüntessék őket valami csínytevésért, vagy éppen a félelem révén próbálják serkenteni szorgalmukat.

Mint a Forsa közvéleménykutató intézet most nyilvánosságra hozott kimutatása bizonyítja, a szülök 40 százaléka - nevelési célzattal - időnként elveri gyermekét. A felmérésből kitűnik, hogy leginkább a fenekelés módszerét tartják a legeredményesebbnek, de - ha ritkábban is - a pofonok is elcsattannak.

Kiderült az is, hogy a több gyerekes szülök gyakrabban páholják el fiukat vagy lányukat, mint az egykés szülök. Némi meglepetést keltett a tanulmány azon utalása, hogy a keletnémet szülök ritkábban folyamodnak a testi fenyítéshez, mint a nyugatnémetek, amit főleg azzal indokoltak, hogy már saját gyerekkorukban sem kaptak ki otthon.

A közvéleménykutatásban választ kerestek arra is, hogy mi váltja ki a szülőkben az agresszív viselkedést. Mintegy 50 százalék a szemtelenséget torolja így meg, de csaknem ennyien emelnek kezet gyerekükre engedetlenség miatt, míg a hazudozást a szülök alig 15 százaléka bünteti elfenekeléssel, vagy pofonnal.

A felmérés elkészítői érdeklődtek azonban az iránt is, hogy milyen más nevelő célzatú eszközöket vélnek hatásosnak a szülök. A válaszadók 93 százaléka vallotta, hogy hangos szóval próbálja jobb belátásra téríteni gyerekét, míg csaknem ugyan ennyien tartják valamely tilalom kimondását a leginkább célravezetőnek. Mindezt egy korábbi felméréssel összevetve arra a megállapításra jutottak a Forsa Intézet elemzői, hogy csökken a testi fenyítést helyeslő szülök aránya Németországban

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×