eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hány ember számára elérhetetlen az egészséges ivóvíz?

Ritkán vannak el sikersztorijai az Egyesült Nemzetek Szervezetének, de most elérte egyik fontos célját: a határidő előtt három évvel sikerült biztosítani, hogy a Föld lakóinak 9/10-e hozzáférjen jobb minőségű ivóvízhez.

A fejlett világban magától értetődő, a fejlődő világban küzdeni és harcolni kell érte - az ivóvízről van szó, amelyhez az ENSZ szerint immár a bolygó lakosai közül 9-ből tíz hozzáfér.

12 évvel ezelőtt még csak a Föld lakosságának 76 százaléka élvezhette a hivatalos meghatározás szerint "jobb minőségű" ivóvizet, amelynek garantálása a világszervezet úgynevezett millenniumi fejlesztési célkitűzéseinek része volt.

Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF szerint 2015-re már a földlakók 92 százaléka hozzáfér majd a jobb minőségű ivóvízhez. "Ez különösen a gyerekeknek jó hír" - mondta Anthony Lake igazgató, aki megjegyezte, hogy naponta több mint 3000 gyermek hal meg a szennyezett víz okozta hasmenés és fertőzések miatt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az eredményt méltatva azt mondta: mindez azoknak az érdeme, akik nem álmodtak, hanem az egészség és a jólét felé tett fontos lépésnek tartják a vízhez való hozzáférést.

A kérdést azonban még mindig lehet úgy is szemlélni, hogy a pohár félig üres, hiszen világszerte 800 millió ember iszik szennyezett vizet, és az érintettek 40 százaléka Fekete-Afrikában él.

A Water Aid nevű segélyszervezet szerint közben egy másik fejlesztési cél megvalósítása - a csatornázás és a higiéniai körülmények javítása - jóval elmarad a kijelölt ütemtervtől. Ez a probléma leginkább Indiát sújtja, ahol 626 millió embernek nincs vécéje, és világszerte több 1,1 milliárd ember él hasonló módon. A következő három év után is csak a Föld lakóinak 67 százaléka élhet megfelelő higiénés körülmények között, szemben a kitűzött 75 százalékkal.

Úgy tűnik, 2015-re nem sikerül megvalósítani a szegénység visszaszorításáról és az oktatáshoz való hozzáférés növeléséről szóló fejlesztési célokat. A BBC megjegyzi, hogy a globális gazdasági növekedés lassulása és ezzel párhuzamosan a bolygó lakosságának növekedése áll a háttérben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×