eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Stratégiai együttműködés a Peugeot-Citroen és a General Motors között

Stratégiai együttműködésre lépett a francia Peugeot-Citroen a világ első számú autógyártójával, az amerikai General Motorsszal. Utóbbi hét százalékos részesedést szerez a francia cégben, és ily módon a második legjelentősebb részvényessé lép elő, igaz, a társaságot továbbra is a Peugeot család ellenőrzi. A hírre a Moody's hitelminősítő azonnal spekulatív szintre értékelte le a Peugeot-Citroen részvényeit.

A két társaság első körben az alkatrészek közös beszerzésétől mintegy 1,5 milliárd eurós megtakarítást remél, a közös gépkocsik gyártása azonban várhatóan csak 2016-tól veszi kezdetét. A két autógyártó alapvetően a kis és közepes járművek fejlesztésében fog együtt dolgozni, az előbbiben a franciák, az utóbbi esetében az amerikaiak rendelkeznek nagyobb tapasztalatokkal és előnyökkel.

Philippe Varin, a Peugeot-Citroen vezérigazgatója a Genfben kedden megkezdődött nemzetközi autó kiállításon azt mondta, kereszttulajdonlásra azért nem kerül egyelőre sor, mert cégének jelenleg pénzre van szüksége a további fejlesztések finanszírozásához, ezt szolgálja a következő hetekben végrehajtandó egymilliárd eurós tőkeemelés is. Hozzátette azonban, hogy a jövőben nem kizárt, hogy ők is tulajdonrészt szereznek a General Motorsban.

A stratégiai szövetség hírére az amerikai Moody's leminősítette a francia társaság részvényeit, közleményében azt hangsúlyozva, hogy bár az együttműködés hosszú távon valóban költségcsökkenéssel járhat, az azonnali kiadások azonban rövid távon negatív módon befolyásolják a Peugeot-Citroen eredményét.

Francia oldalon a szakszervezetek az esetleges elbocsátások miatt aggódnak, köztudott ugyanis, hogy a PSA a többi autógyártóhoz hasonlóan túlkapacitásokkal küzd Európában. A dolgozókat az is aggasztja, hogy a cégvezetés 2015-től gépkocsijainak ötven százalékát Európán kívül kívánja értékesíteni, és ezt az arányt 2020-ra kétharmadra akarja feltornászni.

Az esetleges gyárbezárásokról a Peugeot-Citroen vezetése egyelőre nem kommunikál, azt azonban már tudni lehet, hogy a túlkapacitással kapcsolatos problémákat legkésőbb 2014. végére meg akarja oldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Friss kutatások rávilágítanak arra, hogy a nyári hőhullámok Európában várhatóan jóval intenzívebbek lesznek, mint azt korábban előre látták. A kutatók szerint ennek oka a légszennyezettség csökkenése, ami paradox módon súlyosbodó nyári felmelegedést eredményez Nyugat-Európában. Ez aggodalomra ad okot, mivel sokan ezekre a modellekre hagyatkoznak a jövőbeli tervezés során  - közölte a brg.com. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×