eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hozzánk költözik egész Szlovákia?

Egyre több szlovák polgár él a határhoz közeleső magyarországi településeken, ahova az olcsó ingatlanok vonzzák őket.

A szlovákok ingatlanvásárlási hulláma több mint öt éve kezdődött. Elsőként a Pozsonyhoz közeleső Rajkát célozták meg, főleg régebbi házakat, építési telkeket vásároltak. Az ok kézenfekvő volt: a rajkai ingatlanok feleannyiba sem kerültek, mint a hasonló házak vagy telkek néhány kilométerrel odébb, a szlovák oldalon.

Rajka előnyét nem csupán kezdeti olcsóssága, hanem elsősorban kedvező földrajzi fekvése adta: alig 20 kilométerre van a fővárostól, a közeli autópályán gépkocsival kényelmesen, negyed óra alatt be lehet érni a városba. Míg Pozsony határán más irányból a reggeli csúcsforgalomban hatalmas közlekedési dugók szoktak kialakulni, a magyar határ felől folyamatosan lehet közlekedni.

Ráadásul a fővárosi tömegközlekedési vállalat, uniós támogatásnak köszönhetően, rendszeres buszjáratot indított Rajkára, amelyet sokan ki is használnak. Szó van arról is, hogy rövidesen felújul a vasúti személyszállítás is Rajka és a közeli Ligetfalu között, amely alig néhány percre van a belváros központjától.

Nem csoda, hogy ma már a rajkai lakosság csaknem felét szlovák állampolgárok adják: két év alatt kilencszázról 1300-1400 közé ugrott a számuk a csaknem 2700 fős községben. Folyamatosan bővül a falu családi házas övezete, jelenleg négy, egyenként huszonkilenc lakásos társasház is épül, tehát rövid időn belül további néhány száz szlovák költözik a faluba.

Mivel Rajkán már alig lehet kapni házat vagy telket, sokan távolabb próbálkoznak, főleg Bezenyén és Hegyeshalomban, de szép számban vannak, akik Mosonmagyaróváron vásárolnak házat vagy lakást .A nagy érdeklődés miatt, a válság dacára sem esnek az ingatlanárak: Rajkán a legolcsóbb telek ára négyzetmétere 69, az átlagos lakásoké 1000 euró körül van. Természetesen a határtól távolabb eső településeken ennél alacsonyabbak az árak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×