eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szándékosan ölték meg az újságírókat Szíriában?

Szándékosan ölhették meg a Homszban a külföldi újságírókat - vetette fel a Daily Telegraph nevű angol lap, amely szerint a kormányhoz hű hadsereg el akarja hallgattatni a Szíriában dolgozó külföldi riportereket. Az ellenzék közben külföldi katonai beavatkozást sürget.

Egyre nagyobb a külföldi nyomás Asszad szíriai elnökön. Nicolas Sarkozy francia államfő gyilkosságnak nevezte Marie Colvin, a Sunday Times veterán haditudósítója és Remi Ochlik fiatal francia fotós halálát. "Elég volt, a rezsimnek mennie kell" - mondta. "Marie és Remi azért halt meg, mert elmondta az igazságot arról, mi történik Homsz lakosaival" - fogalmazott William Hague brit külügyminiszter.

Az újságírókat egy tüzérségi tűz alá vett rögtönzött médiacentrumban érte a halál, amely egy kórház szomszédságában állt. Életét vesztette Rami al-Szajed szíriai aktivista is, aki a YouTube-on videókat publikált a pusztításról - ezeket az anyagokat sok nyugati médium használta.

Asszad elnök erői egyre intenzívebb tüzérségi támadásokkal próbálják letörni az ellenállást Homsz lázadó kerületeiben. Szerdán több mint 80 ember vesztette életét Bab al-Amr kerületben, a lázadók egyik központjában.

A Daily Telegraph arra utalt, hogy Colvint és a többieket szándékosan támadhatták meg. Libanoni biztonsági illetékesek azt állítják, hogy szíriai tisztek beszélgetését hallgatták le, és ebből kiderült: úgy akarták beállítani az incidenst, hogy az újságírók "terroristákkal" folytatott lövöldözés kereszttüzébe kerültek.

Colvin halála előtt nem sokkal több nyugati médiumnak is interjút adott, és elmondta, hogy a szeme előtt halt meg egy csecsemő, akin a kezdetleges kórházban nem tudtak segíteni. "Nem értem, hogy a külvilág miért nem tesz semmit" - mondta, és gyilkossággal vádolta a szíriai katonákat. Az a tény, hogy az interjúkat Asszad elnök is láthatta, megpecsételhette az újságíró sorsát - jegyzi meg a Telegraph.

A francia Libération újságírója a múlt héten Colvinnal volt Homszban, és azt állítja: közölték vele, hogy a szíriai hadsereg tűz alá veszi a médiaközpontot. "Figyelmeztettek, hogy menjünk el, mert ha megtalál minket a hadsereg, megölnek." Szerinte azért akartak végezni velük, mert a médiaközpont bizonyítékokat szolgáltatott az emberiség elleni bűncselekményekről.

Ellenzéki aktivisták szerint a tüzérség olyan épületeket támadott, ahonnan mobiltelefon-jeleket érzékeltek.

A Nemzetközi Vöröskereszt közben azt próbálta elérni, hogy a harcoló felek napi kétórás tűzszünetet tartsanak, hogy a segélyszállítmányok bejussanak a kerületbe.

Szerző: Szvetnik Endre (London)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×