eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Öreg autós nem vén autós

Egyre tovább élünk, egyre több a világon az idős ember, így növekszik az öreg autósok száma is. A legfrissebb brit kimutatás szerint Nagy-Britanniában egymillió fölé emelkedett a nyolcvanadik életévüket betöltött jogosítvány-tulajdonosok száma.

Leginkább a falvakban vagy a falvakon kívüli udvarházakban és farmokon lakó öregek ragaszkodnak ahhoz, hogy amíg mozogni tudnak, addig beülhessenek a kormánykerék mögé. Ez az oka annak, hogy a Nagy-Britanniában jogosítvánnyal rendelkező aktív autóvezetők között található egy 106 éves, két 105 éves és százhuszonegy száz éves aggastyán is.

Amikor a jogosítvány-tulajdonos betölti a hetvenet, attól fogva minden harmadik évben meg kell újítania az autóvezetői engedélyét. Mivel Angliában általában kerülik a bürokráciát, a jogosítvány-megújításhoz nem szükséges orvosi vizsgálat és bizonyítvány, csak egy űrlapot kell kitölteni és aláírni arról, hogy az autós jól lát, jól hall és nem mozgáskorlátozott. Viszont, ha a háziorvos úgy véli, hogy idős páciense nem alkalmas biztonságos autóvezetésre, erről köteles értesíteni a megfelelő hatóságot.

Autóbaleset esetén, legyen az akár koccanás, a szépkorú vezető mindig gyanús, és ha kiderül, hogy nem jól lát, vitatható esetekben rendszerint őt hibáztatják. A rendőrségi látáspróba igen egyszerű: le kell olvasni egy húsz méterrel arrébb lévő gépkocsi rendszámát.

Az egyik napilap derítette ki még januárban, hogy mintegy 2.600 kilencven éven felüli autóvezetőnek van büntetőpont a jogosítványában közlekedési vétség miatt. De az öregek rutinjuknak és fokozottabb óvatosságuknak hála háromszor kevesebb balesetet okoznak, mint a 17-19 évesek.

Amióta néhányszor előfordult, hogy öreg autóvezetők a jelzésektől összezavarodva, a menetiránnyal szemben indultak el az autópályán, felmerült az ötlet, hogy a veteránokat ki kellene tiltani a sztrádákról. De az idősek egyre népesebb rétegének lobbiereje még képes elhárítani az efféle tiltóintézkedéseket, mi több: a hetvenen felül kötelező orvosi vizsgálat bevezetését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×