eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Aggasztóan nő a munkanélküliség Nagy-Britanniában

Negyed év alatt negyvenkilencezer fővel, 2,5 millióra emelkedett Nagy-Britanniában a munkanélküliek száma - ez tizenhét éve nem volt ilyen magas. A 16-tól 22 éves korig terjedő korosztályban a munkanélküliek aránya eléri a 20 százalékot.

A brit munkanélküliség aggasztó mértékű megugrása egyrészt a közalkalmazottak tömeges elbocsátásának, másrészt a magáncégek kényszerű munkaerő leépítési lépéseinek tudható be. Az sem jó hír a brit kormány számára, hogy az ipari termelés novemberben 0,6 százalékkal csökkent.

A közalkalmazottak elbocsátása népszerűtlen kényszerintézkedés a gazdasági recesszió által fenyegetett szigetországban, de az ellenzékbe került szocialistákat vezető Ed Miliband a BBC televízió kedd esti adásában ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy megítélése szerint nem kifogásolható a bérbefagyasztás vagy akár a rendkívüli bércsökkentés, ha ezzel munkahelyeket lehet megmenteni.

Miliband saját választókerületében az önkormányzat a költségvetése kiegyensúlyozása érdekében négy százalékkal csökkentette az alkalmazottai fizetését.

A nehézségekkel küzdő ipar és kereskedelem is ezreket tesz utcára. Néhány példa: a japán Fujitsa brit részlege több mint 3 000 munkást, a Lloyds Bank 1 200 alkalmazottat, a Guinness sört és a Johnny Walker whiskyt készítő glasgowi üzem 900 dolgozót, a Corus acélgyár 2000 embert bocsátott el.

Szakértők szerint a munkanélküliség növekedése Nagy-Britanniában még 2013-ban sem fog megtorpanni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×