eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Milyennek látják a magyar Alkotmányt Franciaországban?

Az új magyar alkotmány médiafogadtatása ellenséges Franciaországban, a napilapok olvasóinak egy része azonban kifejezetten pozitív módon viszonyul a témához.

"Ultrakonzervatív, szabadságkorlátozó, nacionalista" - a magyar alkotmányt hatálybalépésekor gyakorlatilag ugyanazokkal a szavakkal bírálták a francia sajtóban, mint tavaly áprilisi megszavazásakor. A liberális Le Monde című napilap keddi vezércikkében egyenesen azt sugallja, hogy az Európai Uniónak meg kellene büntetnie Magyarországot.

A lap az alkotmány jelentette politikai problémák mellett azt is Orbán Viktor szemére veti, hogy egyfajta "nacionalista krédó" által vezérelve úgy döntött, országa egyedül is képes kilábalni a gazdasági válságból, és nem hajlandó alávetni magát a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által támasztott feltételeknek.

A Le Monde egyébként keddi kiadásában Magyarország kapcsán interjút készített egy francia Közép-Európa szakértővel, aki szintén nacionalista megnyilvánulásnak nevezi az új alkotmányban használt szimbolikus, egyebek mellett a Szent Koronára történő utalásokat, hangsúlyozza azonban, hogy Orbán Viktor nem nevezhető fasisztának.

Paul Gradvohl úgy véli, ha a magyar miniszterelnököt gazdaságpolitikája alapján a francia politikai palettán kellene elhelyezni, akkor valahol a néhai Francois Mittrerand-hoz közelálló nemzeti baloldali Jean-Pierre Chevenement és a nemzeti jobbot képviselő Philippe de Villiers között foglalna helyet.

A napilapok által az interneten közölt cikkekhez fűzött olvasói kommentárok a fentinél is érdekesebb véleményeket tükröznek. A Le Figaro előfizetői közül például, többen követendő példának tartják azt, hogy Orbán Viktor igyekszik megőrizni országa szuverenitását, és hozzászólásukat azzal zárják, hogy "éljen Magyarország!", franciául "Vive la Hongrie!"

A Le Monde olvasóinak egyike arra figyelmeztet, hogy Orbán Viktor demokratikus választásokon került hatalomra, és úgy véli, a kormányfőnek joga van ahhoz, hogy ne teljesítse Brüsszel követeléseit. A jobboldali keresztény internetes fórumokon a vélemények meglehetősen egybehangzóak: Magyarországot valójában azért támadják, mert új alkotmányában név szerint említi Istent, és hivatkozik a keresztény gyökerekre, ami a mértékadó francia média számára rettenetes dolognak számít.

Az új alkotmány körüli médiareakciók egyik járulékos következménye érdekes módon az, hogy számos francia élénken érdeklődik Magyarország iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×