eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68458.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megfenyegette a bulvárlapot az államfő

Karácsony előtt úgy tűnt, hogy elcsendesedik a német államfő körüli botrány, amelyet korábban felvett házépítési kölcsönei robbantottak ki, most azonban ismét nagy a felháborodás, mert kiderült, hogy Christian Wulff még decemberben fenyegetésekkel próbálta elejét venni a vele kapcsolatos híradások megjelenését a sajtóban.

Nemrég a kancellár köreiben még úgy vélték, hogy az államfő körül kialakult botránynak nagyobb a füstje, mint a lángja. Ma azonban már konzervatív körökben sem ítélik "túlzottan szerencsésnek", hogy Christian Wulff december közepén felhívta a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Bild Zeitung főszerkesztőjét, és fenyegetéssel próbálta rábírni a vele kapcsolatos vádak elhallgatására.

Mivel a főszerkesztőt nem érte el, Wulff a rögzítőn hagyott üzenetében jogi eljárást helyezett kilátásba a témával foglakozó újságírókkal szemben.

A történtekről nem a Bild Zeitung adott először hírt, hanem a tekintélyes Süddeutsche Zeitung, amely jól értesült forrásokat idézve mai számában közli azt is, hogy az államfő, miután elérte a Bild Zeitung főszerkesztőjét, elnézést kért tőle indulatos kifakadásáért, mire a főszerkesztő is kijelentette, hogy ezek után a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet. A bulvárlap a többi újsághoz hasonlóan azonban továbbra is folyamatosan számol be az elnök körüli botrány folyományairól.

Karácsony után Wulff ugyan országosan közvetített tévényilatkozatban kért bocsánatot még tartományi kormányfőként elkövetett botlásáért, időközben azonban kiderült, hogy a baden-württenbergi állami banktól is szokatlanul alacsony kamatra kapott kölcsönt. Ebből az összegből fizette vissza azt a fél millió eurós hitelt, amelyet egy baráti vállalkozó felesége bocsátott a rendelkezésére családi ház építésére.

2010-ben, amikor az alsó-szászországi parlamentben ellenzéki képviselők egy másik üggyel összefüggésben a vállalkozóhoz fűződő üzleti kapcsolatai iránt érdeklődtek, Wulff azt állította, hogy nincs és nem is volt ilyen. Miután december elején a média megszellőztette az esetet, vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a kölcsön ellenében Wulff, mint Alsó-Szászország akkori kormányfője, nem részesítette-e jogtalan előnyökben a vállalkozót.

Több feljelentés is érkezett a bírósághoz korrupció vádjával, de az ügyészség megalapozatlannak ítélte a gyanút, és nem indított eljárást Christian Wulff ellen.

A Süddeutsche Zeitung mai cikke szerint a Bild Zeitung főszerkesztőjének üzenetrögzítőjére mondott fenyegetés ismét olajat öntött az államelnök körüli botrány tüzére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×