eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kompromisszum helyett - egymás szapulása

Miközben az EU vezetői az eurózóna válsága miatt a tűzoltással vannak elfoglalva, az amerikai döntéshozók is aggódhatnak. Nem igazán tudnak ugyanis dűlőre jutni abban a kongresszusi "szuperbizottságban", amely a nyáron fenyegető államcsőd előtt kialkudott drasztikus kiadáscsökkentés részleteiről döntene.

Az amerikaiak aggódnak az euró miatt - azaz azért, hogyan hat majd befektetéseikre az eurzóna elhúzódó válsága. Miközben az öreg kontinensen azon vitáznak az EU vezetői, hogy az egyes bajba került államok maguk is kijutnak-e a válságból, vagy a központi bank lehet a megmentő, a két nagy amerikai párt képviselői arról nem tudnak megállapodni, hogyan csökkentsék a költségvetési hiányt.

A nyáron a radikális teadélutános mozgalom által feltüzelt republikánus párt azzal fenyegetőzött, hogy fizetésképtelenségbe viszi az amerikai szövetségi kormányt, ha nem lesz megállapodás az állami költségvetés csökkentéséről.

A 24. órában született kompromisszum szerint szerdára kell előállni azokkal a lépésekkel, amelyek 1200 milliárd dollárt faragnak le a csillagászatira duzzadt deficitből. Bill Clinton még pluszban hagyta George Bush-ra az államkasszát, aki ideiglenesnek indult adócsökkentésével és a háborúkkal hiányt hozott össze, majd az a különböző, több százmilliárdos mentőcsomagok miatt Barack Obama alatt is növekedett.

A kétpárti kongresszusi "szuperbizottságnak" helyi idő szerint ma éjfélig kell egy kompromisszumos javaslattal előállnia, hogy szerdáig szavazzanak róla a képviselők. A tagok azonban vasárnap is egymás szapulásával voltak elfoglalva.

Ha nem lesz alku, akkor 2013 elején a fűnyíróelvet követő, automatikus kiadáscsökkentés kezdődik a belföldi és külföldi kiadási tételekben - a megtakarítás közel felét a katonai kiadások csökkentésével érik el. Mindez a "kisebb államot" követelő teadélutánosoknak kedvez, akik szerint a polgárok fizessék a lehető legkevesebb adót.

Az automatikus költségcsökkentési ötlet lényege az volt, hogy az olyannyira elfogadhatatlan legyen a politikusok számára, hogy azok kénytelenek legyenek kompromisszumot keresni. Ez azonban eddig elmaradt. Pedig a képviselők, pártállástól függetlenül elismerik, hogy nem helyes a fűnyíróelv alkalmazása.

A mostani patthelyzet amiatt alakult ki, hogy a republikánusok hallani sem akarnak a vagyonosabb amerikaiak fokozottabb adóztatásáról, miközben a demokraták egy ilyen lépés hiányában nem engedik, hogy csökkentsék a nyugdíjakat és az egészségügyi kiadásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×