eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem sikerült jól Strauss-Kahn gyónása

Négy hónap után megszólalt a francia nyilvánosság előtt az Egyesült Államokban még májusban szexbotrányba keveredett Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója, aki azt mondta, "nem helyénvaló kapcsolata" volt az amerikai szobalánnyal, "erkölcsi hibának" nevezte cselekedetét, de tagadta, hogy erőszakosdokodott volna vele. A legnagyobb magántelevízió, a TF1 esti híradójának adott interjúval a francia média egyáltalán nem elégedett.

A szobalány amerikai ügyvédjéhez hasonlóan a legtöbben Franciaországban is úgy vélik, hogy a húszperces, többek által "nyilvános gyónásnak" nevezett interjú egy előre kigondolt kommunikációs lépés volt, amely jól felépített forgatókönyv szerint zajlott le. Nemcsak a bűnbánó szavak, de Dominique Strauss-Kahn gesztusai, mimikája is megtervezettségről árulkodtak - állítják csaknem egybehangzóan jobb és balodali elemzők.

A politikus egyébként azt mondta, tisztában van azzal, hogy tettével fájdalmat okozott feleségének és családjának - a szobalányról egy szava sem volt -, illetve azt is tudja, hogy a választók bizalmát is elveszítette, ezért immár nem is gondol arra, hogy esetleg induljon a jövő évi elnökválasztásokon, holott az korábban szándékában állt.


A politikus amúgy semmi konkrétumot nem mondott a szexüggyel kapcsolatban, csupán azt hangsúlyozta, hogy az amerikai ügyész hazugnak találta Nafissatou Diallót. Majd egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem kizárt, hogy csapádba csalták, illetve hogy összeesküvés áldozata lett.

Ez utóbbi, a szocialisták által már korábban is felvetett összeesküvés-elméletre való hivatkozás számos elemzőnél kiverte a biztosítékot, úgy vélték ugyanis, hogy az semmi egyebet nem mutat, mint hogy DSK valójában semmit sem bánt meg és igyekszik másokra hárítani a felelősséget.

Többen egyébként azt is komoly hibaként említik, hogy az ugyancsak lapos és életszerűtlen kérdéseket feltevő Claire Chazal újságírónő DSK feleségének egyik legjobb barátnője, ami szerintük külön rontotta a beszélgetés hitelét.

Amennyiben az interjú célja Dominique Strauss-Kahn politikai rehabilitációja volt, úgy a művelet nem sikerült, állapítják meg csaknem egyöntetűen az elemzők. Hogy valóban igazuk van-e, az még csak ezután derül ki, annyi bizonyos, hogy egy vasárnap a fellépéssel csaknem egyidőben közzétett felmérés szerint a franciák 53 százaléka azt szeretné, ha DSK végleg visszavonulna a politizálástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×