eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

New York rendőrfőnöke semmit nem bíz a véletlenre

A New York-i rendőrfőkapitány attól tart, hogy az al-Kaida a város elleni újabb támadással akar megemlékezni szeptember 11-i terror 10. évfordulójáról. Raymond Kelly szerint Oszama bin Laden rejtekhelyén talált anyagok utaltak erre. Közben közzétették a tíz évvel ezelőtti szeptemberi napon a hatóságok közötti beszélgetések hangfelvételeit.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök nem bíz semmit a véletlenre és fokozza készültséget a városban szeptember 11. tízéves évfordulóján. A tiszt azt mondta a BBC-nek, hogy a megölt Oszama bin Laden utolsó lakhelyén talált dokumentumok szerint újabb támadásra készült az al-Kaida. "A terrorcsoportok naponta folytathatnak New York-ban felderítő tevékenységet" - fogalmazott.

A városban vasárnap tartják a fő megemlékezést, az eseményen Barack Obama mostani és George Bush volt amerikai elnök is részt vesz. Az összedőlt ikertornyok környékén, ahol újabb felhőkarcoló épül, biztonsági zónát állítanak fel, amelyet több ezer rendőr őriz majd.

New York biztonságosabb, mint tíz éve - mondta a rendőrfőnök, bár nincsenek garanciák - tette hozzá. Az elmúlt évtizedben a rendőrség létrehozott egy terrorellenes hivatalt és titkos ügynökök figyelik a radikális csoportokat. Naponta háromszor látványos csapatösszevonást tartanak a rendőrök, amelynek során egy meghatározott helyszínen jelenik meg nagyszámú rendőr kocsi. Mindez egyszerre gyakorlat és erődemonstráció. A rendőröknek a járókelők szeme láttára osztják ki a napi feladataikat - ezzel is jelezve, hogy folyamatosan éberek.

Mindez éles ellentétben áll azzal, ami tíz éve történt. Most kiadott hangfelvételek szerint sok illetékesnek fogalma sem volt, hogy valódi támadással állnak szemben. "Valaki küldjön néhány F-16-ost és segítsen" - hallani egy bostoni szövetségi légiirányítót. "Ez most komoly, vagy gyakorlat?" - kérdezte az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a Norad egyik tisztje. "Nem gyakorlat" - válaszolt Boston, néhány perccel azelőtt, hogy az első gép a Világkereskedelmi Központba csapódott.

Egy másik, reggel negyed kilences felvételen Betty Ong, az American Airlines 11-es járatának utaskísérője hallható, amint elmondta, hogy nem tud kapcsolatba lépni a pilótafülkével, és valakit leszúrtak. Több mint 40 perccel később a Szövetségi Légügyi hatóság egyik illetékese telefonált, hogy kapcsolatba lehet-e lépni a légierővel. Akkorra az első elrabolt repülőt már belevezették az északi toronyba.

A felvételek ellentmondanak a korábbi hivatalos állításoknak, amelyek szerint vadászpilóták üldözték a gépeket. Továbbra is titkos a 93-as járat utolsó félórájáról készült felvétel. Ezen a gépen szálltak szembe az utasok a terroristákkal. Egy másik felvételen a New York Times szerint Dick Cheney akkori alelnök hallható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×