eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jogerős: Duraynak nem kell kártérítést fizetnie

A szlovákiai Legfelsőbb Bíróság elutasította a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) fellebbezését, így jogerőssé vált az ítélet, amely szerint Duray Miklósnak, az MKP volt alelnökének nem kell egy fillért sem fizetnie azért, mert öt évvel ezelőtt fasiszta pártnak nevezte a szervezetet.

Az MKP volt alelnökét annak idején azért perelte be Ján Slota pártja, mert 2006 júliusában az InfoRádióban azt mondta, hogy a "szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt".

Az SNS jó hírneve védelmében perelte be Durayt, eredetileg 10 millió koronás kártérítést követelve. Arra hivatkoztak, hogy a kijelentés miatt nehezebbé vált a párt helyzete az akkori kormánykoalícióban, népszerűségük csökkent a választók körében, s az európai szocialisták szemében is romlott a megítélésük.

Az első fokon eljáró bíróság egymillió koronát és bocsánatkérést ítélt meg Slota pártjának, ám a Pozsonyi Kerületi Bíróság 2009 júniusában úgy döntött, hogy a politikusnak semmit nem kell fizetnie, elég írásban bocsánatot kérnie.

Duray Miklós a másodfokú ítélet megszületése után egyébként írásban bocsánatot kért Slota pártjától, ám ezt magyar nyelven tette meg, ami nagyon felbőszítette a nemzetieket -s azóta végrehajtó útján próbálják kikényszeríteni Duraytól a szlovák nyelvű bocsánatkérést, az MKP politikusa azonban erre nem hajlandó.

Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője szerint Duray arrogáns tette, tehát az, hogy csak magyar nyelven kért bocsánatot, precedensértékű lehet. Szerinte Szlovákiában a bírósági ügyekkel kapcsolatos levelezés csakis államnyelven történhet, ezért kényszerítik ki az ítélet maradéktalan végrehajtását.

Ha ezt a magyar politikus nem teszi meg, akkor akár harmincezer eurós pénzbírsággal is sújthatják. Duray Miklós kitart jogai és igaza mellett, és jogorvoslatért kész a kassai székhelyű Alkotmánybírósághoz, legvégső esetben pedig a strassbourgi emberjogi bírósághoz fordulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×