eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Visszavárják a francia politikai porondra Strauss-Kahnt

Összeomolhat a Dominique Strauss-Kahn elleni vád - ez az amerikai New York Times című napilap által közölt állítás tartja lázban a francia médiát és az ellenzéki szocialistákat. Utóbbiak egy része azt reméli, hogy a Nemzetközi Valutaalap volt igazgatója még jelöltté válhat a jövő évi elnökválasztásokon, amennyiben az amerikai igazságszolgáltatás tisztázza a vádak alól.

A New York Times legfrissebb információi szerint fordulat előtt áll a szexuális agresszióval vádolt Dominique Strauss-Kahn ügye, az elmúlt hetekben ugyanis megkérdőjeleződött a feltételezett áldozat, egy New York-i luxusszálló szobalányának a szavahihetősége. A guineai származású 32 éves nő állítólag kábítószer kereskedőkkel állt kapcsolatban és pénzmosásban is érintett lehet.

A cikk szerint az új körülményeket nem is a védelem, hanem a vád képviselői fedezték fel, kiderítették például, hogy Naffisatou Diallo a DSK-val való találkozást követő huszonnégy órában egy börtönbüntetését töltő férfival folytatott telefonbeszélgetést, amelyben egyebek mellett a francia politikus elleni vád fenntartásából származó haszonról beszélt.

A szóban forgó férfit egyébként azért ítélték el, mert közel 200 kiló marihuanát találtak nála, és egyike azoknak a személyeknek, akik korábban pénzt utaltak a nő számlájára. A New York Times úgy tudja, hogy a szobalány bankszámlájára különböző személyek összesen 100 ezer dollárt utaltak át az elmúlt két évben, ami pénzmosási tevékenységre utalhat.

A lap szerint az eddigi vizsgálatokból az csaknem kétséget kizáróan megállapítható, hogy a nő és Dominique Strauss-Kahn között sor került a szexuális aktusra, ám az továbbra is kérdés, hogy milyen körülmények között. Az ügyész mindenesetre a jelek szerint már nem hisz a feltételezett áldozatnak a szexuális erőszakot illetően.

Ezzel állhat összefüggésben egyébként az a tény is, hogy a New York-i bíróság péntekre váratlanul berendelte Dominique Strauss-Kahn-t, és a hírek szerint az sem zárható ki, hogy a bíró megszünteti a francia politikus házi őrizetét.

Franciaországban Dominique Strauss-Kahn hívei óvatossággal, de nagy reménykedéssel várják az ügy további fejleményeit, egyes vezető szocialista politikusok pedig azt sem zárják ki, hogy a Nemzetközi Valutaalap volt igazgatója még visszatérhet az államfői posztért zajló politikai versenybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×