eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hogyan okozhat világszerte gazdasági földrengést Görögország esetleges államcsődje?

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kormányátalakítással próbálja megóvni a pénzügyi csődtől az országot, de a befektetők láncreakciótól rettegnek. A spanyol állampapírok kamatai 11 éves rekordot döntöttek. Hogyan okozhat világszerte gazdasági földrengést Görögország esetleges államcsődje?

A lemondását is felajánló Papandreu görög miniszterelnök átalakította a kormányát, hogy újabb megszorító csomagot tudjon elfogadtatni és megakadályozni az államcsődöt. A kormánypárt több képviselője is kilépett a szocialista frakcióból, és elemzők szerint Papandreunak nehéz lesz minőségi politikusokat találni az új kabinetbe. "A botladozásai miatt nem bíznak benne. Ki fogja ebben a káoszban levezényelni a privatizációt?" - tette fel a kérdést Sztefanosz Manosz volt pénzügyminiszter.

A miniszterelnök kétségbeesetten próbálja megvalósítani ötéves pénzügyi programját, amelynek részeként a tömegtiltakozások ellenére tovább emelkednének az adók, újabb megszorítások jönnének, és állami tulajdont adnának el - mindezt azért, hogy eleget tegyenek az országot segélyező hitelezőknek és megnyugtassák az ideges befektetőket, akik szerint a nemzetközi piacokat is megfertőzi a görög vírus.

Ha nem fogadják el a kormányprogramot, Athén nem kapja meg a kedvezményes EU-IMF-hitel következő részletét, és július közepén bekövetkezik az államcsőd.

Csütörtökön világszerte esésnek indultak a nemzetközi tőzsdeindexek, gyengült az euró és tovább drágult Görögország államcsőd elleni biztosítása. Ha bedőlnek a görög bankok, akkor a kormány nem tudja megmenteni őket, és a francia, német és más európai hitelezők is komoly veszteségeket szenvedhetnek, a bankok pedig visszafoghatják a kölcsönzést. A válság nyomán az EU-vezetői ismét az adófizetők pénzéhez nyúlnának, hogy feltöltsék a közös készenléti alapot.

Egyelőre azonban senki sem tudja, mekkora veszteségeket szenvednének a kötvénytulajdonosok, akiket a dominó első darabjaihoz hasonlítanak. Az egyik forgatókönyv szerint akár az általuk hitelezett pénz feléről le kell mondaniuk, egy másik szerint Athén kitolná a kölcsön visszafizetését.

Elemzők már az eurózóna "Lehman Brothers pillanatáról" beszélnek - a nagy amerikai befektetési bank összeomlását követő nemzetközi krízishez hasonló láncreakciót produkálhat Görögország bedőlése - amiatt, hogy az államadósság ügye szorosan összefonódott a bankszektorral.

Az Egyesült Államokban azzal számolnak, hogy bár csökkentették kitettségüket, amerikai cégek 200 milliárd dollárt veszhetnek a görög, ír és portugál tartozásokon. Spanyolországnak közben nem sikerült annyi államkötvényt eladnia, mint amit tervezett és a 10 éves papírok hozama - azaz gyakorlatilag a Madrid által a befektetőknek fizetendő kamat több mint 5,72 százalékra ugrott, amire tíz éve nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×