eur:
393.82
usd:
368.23
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szívesebben ünnepelnek a britek, mint dolgoznak

Nagy-Britanniában három nap választja el a húsvétot a hercegi esküvő alkalmából péntekre meghirdetett munkaszünettől, amit a hétvége, és az ünnepnek számító május első hétfője követ. Egy felmérés szerint a britek harmada vett ki szabadságot keddre, szerdára és csütörtökre, hogy tíz napon át pihenhessen. Ez pedig komoly gondot okoz a gazdaságnak.

A nehézségekkel küzdő brit vállalatok számára igen rossz hír, hogy a munkaerő egy harmadára tíz napon át nem számíthatnak a két ünnep közötti szabadságolások miatt. Szerdán hozzák nyilvánosságra a brit GDP-ről szóló legújabb jelentést, és sok szakértő tart attól, hogy Nagy-Britannia visszacsúszhat a recesszióba.

Ilyen körülmények között sok, a fennmaradásáért küzdő kisvállalkozás igyekezett jobb belátásra bírni az alkalmazottait, de a húsvéti nyárias idő milliókban érlelte meg az elhatározást, hogy az elkövetkező hét napban is nagyot pihenjen. Közben az időjárás sokkal hűvösebbre fordult, mi több: a hercegi esküvő napjára záporokat is lehetségesnek tart a meteorológiai előrejelzés, így megtörténhet, hogy az ifjú pár, Vilmos és Kate mégsem nyitott hintóban hagyja el a Westminster apátsági főtemplomot. Nem beszélve arról, hogy Nagy-Britannia-szerte kétezer helyen készülnek őket ünneplő utcai partira.

A britek szívesebben ünnepelnek, mint dolgoznak. Ha a húsvét és az esküvő közötti szabadságot nem sikerül kivenni, meglepő sokan kapják el hirtelen a náthát. Nagy-Britannia e téren vezető helyet foglal el: évente átlagosan tíz napot van betegszabadságon minden dolgozó.

Jó hír azonban, hogy a húsvét idején nyitva tartó üzletek hatalmas forgalmat bonyolítottak le: a londoni belváros hatszáz nagyobb boltjában és áruházában három nap alatt kétmillió vásárló fordult meg, négy százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×