eur:
389.2
usd:
363.48
bux:
68098.31
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Fiat az olasz gyárainak a felszámolására készül?

A Fiat autógyár jobban járna, ha minden gyártótevékenységét külföldre helyezné át - mondta az óráscég vezérigazgatója. A kijelentés azért is meglepő, mert a hitelválságot követő években Európán belül is megerősödtek a protekcionista elképzelések, és a politikai vezetők már azt is meg akarták akadályozni, hogy a gyárak az unió keleti felébe települjenek át.

Nicolas Sarkozy francia elnök emlékezetes próbálkozása volt, amikor igyekezett elejét venni annak, hogy a francia autógyárak Csehországba és Szlovákiába helyezzék át a termelést. Sarkozyt protekcionistának minősítették, ő akkor azt mondta: a védelem a francia munkavállalókat illette meg.

Sergio Marchinonne, az olasz Fiat vezérigazgatója viszont egyenesen örülne, ha nem hazájában gyártanák a vállalat autóit. "A 2010-re jelzett profitból egyetlen centet sem Olaszországban termelnek meg" - mondta egy hétvégi tévéinterjúban. "A Fiat nem tudja az idők végezetéig veszteséggel üzemeltetni ezeket a gyárakat" - közölte.

A Fiat csoportnak világszerte 188 gyára van és 190 ezer embert alkalmaz. A dolgozók kevesebb, mint a fele olaszországi, amivel a Fiat az ország legnagyobb alkalmazója.

Marchionne azonban úgy látja, hogy ennek véget kell vetni. "A Fiatnak jobb lenne, ha leírná Olaszországot, amely a 118. a 139 vizsgált országban a munkahatékonyság szempontjából, és 48. az üzleti versenyképesség terén" - magyarázta, bár azt nem közölte, honnan vette az adatokat.

A Fiat-vezér szerint az olasz gazdaság évről évre veszít versenyképességéből és lemaradt a többi ország mögött. Ez azonban nem a dolgozók hibája - tette hozzá.

Marchionne korábban magára haragította a szakszervezeteket, amikor tervekkel állt elő a hatékonyság növelésére. A részvényesek szeptemberben jóváhagyták azt az ötletét, hogy adják el a cégnek a nem az autógyártáshoz kapcsolódó tevékenységeit.

A Fiat mindeközben növelni kívánja részesedését az amerikai Chryslerben - a jövő év végéig a mostani 20-ról 35 százalékra. Ezt megelőzően azonban sikeresen be akar vezetni egy, az amerikai piacon kicsinek számító 1,4 literes motort, majd egy olyan kocsi gyártását akarja megkezdeni az Egyesült Államokban, amelynek fogyasztása 100 kilométerenként maximum hét liter. Az autót Dodge márkanévvel forgalmazzák majd, de az Alfa Romeo Guiliettára épülne.

A kormányok és befektetők által megmentett Chrysler még nyolcmilliárd dollárral tartozik az amerikai és a kanadai kormánynak. Ha visszafizeti a pénzt, akkor a két állam eladja a részesedését és a Fiat akár 51 százalékosra emelheti részesedését. Marchionne azt mondta: ez a lehetőség most még nem foglalkoztatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×