eur:
389.58
usd:
361.9
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Irán továbbra sem enged

A szankciók által szorongatott Irán továbbra sem hajlandó visszafogni atomprogramját. Az iszlám köztársaság képviselője most az atomlétesítményeket ellenőrző Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget bírálta. Teherán korábban jobbára csak az Egyesült Államokat és a nyugati államokat ostorozta, mindez azt jelenti, hogy keményít álláspontján.

Az iráni atomprogram főnöke, Ali Akbar Szalehi "hiteltelen" és "erkölcsi tekintély" híján lévő szervezetnek nevezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget. Az ENSZ-szervezet ellenőrei vizsgálják a világ államaiban, hogy azok betartják-e a nemzetközi előírásokat.

A NAÜ legutóbbi jelentésében az áll, hogy Irán fokozza az urándúsítást. Szalehi szerint a nyugati államok befolyásolhatták a szerzőket, amikor ezt a megállapítást tették.

Szalehi szerint nem civilizált megközelítés, hogy a nyugat "fenyegeti" Teheránt, de közben kedvezményeket kínál neki azért, hogy korlátozza atomprogramját. Teherán továbbra sem enged abból, hogy megvalósítsa a "teljes nukleáris ciklust", azaz maga dúsítsa az erőműveiben használatos uránt. Amerika és szövetségesei szerint az otthoni dúsítással Irán olyan minőségű hasadóanyaghoz juthat, amivel atomfegyvert hozhat létre.

Az amerikai energiaügyi miniszter, Steven Chu máris értésre adta, hogy továbbra is nyomást gyakorolnak majd Teheránra. "Irán még mindig nem győzte meg a világot, hogy céljai békések" - mondta.

Irán és a NAÜ viszonya azóta romlott meg, hogy a japán Jukija Amano vette át a szervezet irányítását a múlt év végén, ő ugyanis keményebb hozzáállást tanúsít, mint elődje, az egyiptomi elnökválasztásokon induló Mohamed el Baradei.

Irán júniusban nem engedett be két ENSZ-ellenőrt, mert azok "hamis adatokat továbbítottak". Az ügynökség új főnöke ezek után közölte: Irán akadályozza munkájukat. A nyugati hatalmak egyenesen azzal vádolták meg Teheránt, hogy megpróbálja megfélemlíteni az ügynökség embereit.

Egy amerikai illetékes közben azt mondta: Iránnak láthatóan nehézséget okoznak a bankszektorát érintő ENSZ-szankciók. Az Egyesült Államok külön büntetőintézkedéseket vezetett be az iráni energiacégekkel szemben. Az EU pedig megtiltotta az iráni olaj- és gázipari cégeknek történő technológia szállítását és az ágazatba történő befektetéseket.

A teheráni parlamentben kedden közölték, hogy ellenintézkedéseket vezetnek be, de részleteket nem árultak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×