eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mecset mellé "ellentemplom" épülhet a Ground Zerónál

New Yorkban és az Egyesült Államokban továbbra is parázs vita folyik a kilenc évvel ezelőtti támadásokban összedőlt World Trade Center közelébe tervezett mecsetről. A kedélyeket tovább szította, hogy a projekt egyik támogatójáról azt állítják: közel kétmillió dolláros biztosítási csalást hajtott végre. Egy radikális keresztény prédikátor "ellentemplomot" akar építeni, és azt mondja: a muzulmánok a pokol tüzén égnek majd.

Közeleg a világszerte sokkot okozó szeptember 11-i terrortámadás kilencedik évfordulója, és az Egyesült Államokban továbbra is felkorbácsolja a kedélyeket az összedőlt ikertornyok közelébe tervezett muzulmán központ kérdése.

Bár az amerikai alkotmány értelmében mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, az ellenzők provokációról beszélnek, és most újabb okot találtak arra, hogy miért kampányoljanak a mecset ellen. A New York Post bulvárlap szerint a komplexum egyik vagyonos támogatója közel kétmillió dolláros biztosítási csalást követett el.

Az egészségügyi cégeket birtokló Hisham Elzanaty egy autóbalesetben elszenvedett állítólagos sérülések vizsgálatáért nyújtott be számlákat, de egyes vizsgálatokra nem is volt szükség. A napvilágra került dokumentumokból úgy tűnik, hogy Elzanaty már 1998 óta számlázott. Egy izraeli portál szerint az üzletember a kilencvenes években egy a Hamászhoz közeli jótékonysági alapot támogatott anyagilag. Az üzletembernek korábban már 331 ezer dollárt kellett visszafizetnie a Medicaid egészségügyi programnak, bár ebben az esetben nem említettek csalást.

Közben az internetes prédikációiról ismert radikális keresztény tiszteletes, Bill Keller közölte, hogy a mecset tervére válaszul keresztény központot hoz létre a közelben. A floridai lelkész azt mondta, hogy a "muzulmánok mehetnek a mecsetjükbe és terjeszthetik az iszlám hazugságait, én itt az Evangélium igazságát fogom prédikálni."

Keller "9/11-es Ground Zero Keresztény Központnak" kívánja hívni saját intézményét, utalva a muzulmán radikálisok által elkövetett terrortámadásokra. A férfi a muzulmán központot többször is a "Nagy muzulmán katonai győzelem mecsetjének" nevezte.

Keller egyébként azt követően vált prédikátorrá, hogy bennfentes kereskedés miatt börtönbüntetésre ítélték. Most azt mondja magáról, hogy naponta húszezer ember látogatja meg a honlapját, és e-mailen terjesztett prédikációi két és félmillió emberhez jutnak el.

A férfi korábban azt mondta, hogy a muzulmán központ támogatói "a pokol tüzén fognak égni", ideiglenes New York-i templomában pedig arról beszélt, hogy az iszlám "gyűlöletet, erőszakot és halált" terjeszt.

A prédikátor most pénzt gyűjt, és azt reméli, hogy hamarosan állandó központot hozhat létre Manhattenben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×