INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Köszönetet mond a veteránoknak Obama, de megütheti a bokáját

Infostart / InfoRádió
Az amerikai elnök kedden személyesen mond köszönetet az iraki háború több veteránjának, amikor beszédben jelenti be, hogy kivonta a harcoló alakulatokat az országból. A közel-keleti országban továbbra is több tízezer, tanácsadónak nevezett katona marad, miközben Barack Obama bírálói szerint az ottani állapotok egyelőre nem indokolnák a kivonulást.

Barack Obama már választási kampányában élesen bírálta George Bush iraki háborúját, azzal érvelve, hogy a szeptember 11-i terrortámadásokat nem ott készítették elő, és a valódi fenyegetést az al-Kaidával szövetséges afganisztáni tálibok jelentették. Az elnök most arra készül, hogy bejelenti: hét év után kivonta az amerikai harcoló egységeket Irakból, és az afganisztáni háborúra koncentrál.

Az amerikai nép kezdetben támogatta az iraki inváziót, de azt követően, hogy kiderült, Szaddám Huszein nem fenyegette tömegpusztító fegyverekkel a külvilágot, és különösen amiatt, hogy négyezer katona halt meg a misszió során, egyre inkább elfordult az akciótól. A közvéleményt ráadásul az amerikai katonák és magán biztonsági cégek által elkövetett jogsértések is borzolták.

Obama kedden arra készült, hogy a texasi Fort Bliss támaszponton személyesen köszöni meg néhány veteránnak az áldozatot, majd országos televíziós beszédben jelenti be a csapatkivonást. Szóvivője már előre figyelmeztetett: nem lesz olyan diadalittas a beszéd, mint 2003-ban George Bush szózata, amelyet egy hadihajón mondott el, és amelyben közölte: véget értek a harcok Irakban. A legtöbb amerikai katona azonban az ezeket követő lázadás során vesztette életét.

Az elnök, bírálói szerint, ugyanakkor irreális elképzeléseket ébreszthet a közvéleményben arról, hogy Irak immár nyugodt, és önmagát igazgatni képes országgá vált.

Az esti tévébeszédben Obama "mérföldkőnek" nevezi majd a csapatkivonást és tiszteleg az Irakban szolgált másfél millió amerikai előtt, és várhatóan szót ejt majd az afganisztáni és pakisztáni helyzetről is. Az elnök azt tervezi, hogy ezt megelőzően még felhívja elődjét, George Busht, de nem világos, hogy méltatja-e a 2007-es csapatbővítést, amely jelentősen fékezte az addig különösen véres iraki lázadást.

Kommentátorok megjegyzik: Obama ugyanolyan gondokkal szembesülhet, mint Bush, ha a háború végéről szóló szózata után valamilyen, amerikaiakat érintő súlyos atrocitás történik Irakban - az országban továbbra is 50 ezer nem harcoló katona marad ugyanis.


A címlapról ajánljuk