eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bárhogy próbálkozik, nem tud jót tenni a BP

Miközben az üzleti világ Tony Hayward BP-vezérigazgató távozásával, és a cég rekord méretű veszteségével van elfoglalva, az olajszennyezés által sújtott amerikai tengerparti városokban "kulturális feszültség" alakult ki a katasztrófa miatt. Több várost elözönlöttek a mentesítésben segédkező munkások, akikkel a helyiek nem mindig férnek meg jól.

A louisianai Grand Isle lakosai idegesek. A nők korábban gond nélkül sétálhattak egyedül az utcákon, manapság viszont félnek kimenni, vagy kiengedni a lányaikat. Az üzletek tulajdonosai is aggódnak; az egyik bár gazdája pedig pisztolyt vett magának.

A másfél ezres lélekszámú városkában eddig nyaraló családok és horgászok voltak a látogatók, nyáron azonban munkások hada lepte el a települést, akik a Mexikói-öbölbe ömlött nyersolajat takarítják fel. A férfiak kis csoportokban kószálnak, és néha a kocsmák felé tartva átvágnak a családi házak között a nyírt pázsiton.

A British Petroleum egyik illetékese azt mondta: a munkások néha rasszista előítéletekkel szembesülnek.

Bár a jobbára fehér lakosok nem emlegetik a munkások bőrszínét, az nyilvánvaló, hogy a legtöbbjük fekete. A helyiek inkább azt mondják, hogy az újonnan érkezettek másképp viselkednek, mint ahogy azt megszokták, és ez aggodalmat vált ki, még akkor is, ha nem érzik fenyegetve magukat.

A 44 éves Vicky McVey egy sportbárban dolgozik, és nem hagy semmit a véletlenre. "Soha nem volt fegyverem, de most ott van egy az ágyam mellett. Odajönnek hozzám a parkban, megérintenek, beszélnek hozzám és zaklatnak" - panaszkodott az AP munkatársának.

Maguk az érintettek tisztában vannak a helyzettel. "Ez egy átlagos kisváros. Ha idejön egy rakás idegen, persze hogy megijednek a helyiek. Ha az idegenek feketék, még inkább." Egy másik munkás azt mondta, hogy jobbára a kollégáival tölti az időt. "Nem bántanak minket, de piknikezni sem hívtak" - mondta a lakosokról.

A városban nemrég késelés történt, amire emberemlékezet óta nem volt példa. A támadó és az áldozat is az olajtársaság alkalmazásában állt. Bár bizonyítékokkal nemigen tudnak szolgálni, ha valami eltűnik - például a golfkocsik, amiken néha közlekednek - a helyiek máris a jövevényeket hibáztatják.

Grand Isle városban naponta ezernyolcszáz munkás fordul meg, aki a partok takarításában segédkezik. A BP szóvivője azt mondta: próbáltak helyieket felvenni, de azok nemigen hajlandók 12 dolláros órabérért dolgozni. A cég utasította a munkásokat, hogy ne járjanak át a lakosok kertjein, alvállalkozóit pedig arra, ellenőrizzék, hogy a munkások fogyasztanak-e alkoholt és drogot.

Több más tengerparti kisvárosban is felbolydult az élet a louisianai partokon. 24 órás rendőrjárőrök, folyamatosan érkező teherautók zavarják az eddigi idillt, és a helyiek mérgesek, amiért a szennyezés miatt nem tudnak lemenni a partra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×