eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Felszólítás az adófizetőnek: jelentse, ha hivatali kocsit lát!

Az olasz kormány hadjáratot indított az ország bürokratáinak járó 90 ezer hivatali autó miatt, a költségvetés ugyanis komolyan megterhelik a járművekre elköltött euró milliárdok. Úgy tűnik, az intézményeknek ezentúl magáncégekkel kell majd szerződniük, és eltűnik a személyi sofőr.

Rómában megszokott látvány a kék megkülönböztető jelzéssel száguldó és a parkolóhelyeket elfoglaló hivatali kocsi. A hivatalnokoknak ugyanis a legkisebb önkormányzatnál is jár az autó és a sofőr, és ez már komoly érvágás a költségvetésnek. Silvio Berlusconi miniszterelnök ezért áldozatvállalást kér - jegyezte meg a brit Financial Times.

Nehéz pontosan megmondani, hogy pontosan hány hivatali kocsi, avagy "auto blu" is fut az olasz utakon. Renato Brunetta közigazgatási miniszter májusban autószámlálást jelentett be, azzal a céllal, hogy takarékoskodásba kezdjen az állam.

"Nem vagyok fundamentalista, csak közgazdász. Nem azt mondom, hogy biciklivel kell járnunk, de szükséges a takarékosság és az átláthatóság" - mondta az angol gazdasági napilapnak.

Ez a két fogalom nem feltétlenül jellemző az olasz politikai életre, és Brunetta kezdeményezését nemtetszés fogadta. Az illetékes "ellenségeket" emlegetett, és azt mondta, hogy különböző megoldásokkal - fenyegetéssel, ígérgetéssel, feketelistákkal, hívóközpontok útján és revizorokkal - kellett hozzájutnia az adatokhoz. "Nagyon fárasztó volt" - tette hozzá.

A miniszternek és embereinek a részleges flottaszámítás után sikerült megállapítania, hogy körülbelül 90 ezer hivatali kocsit használhatnak az országban, melyeket 60 ezer sofőr vezet - főállásban. Mindez négy milliárd eurójába kerül az olasz adófizetőknek.

Az intézményekre lebontott adatokat közzétették a közigazgatási minisztérium honlapján, az állampolgárokat pedig felszólították, hogy maguk is végezzenek felmérést, ha tudnak, és egy speciális e-mail címen jelentsék, mit tapasztaltak.

A felmérés szerint a legtöbb kocsival - 1562 - autóval az igazságügyi minisztérium rendelkezik. A miniszterelnöki hivatalnak 30 járműve van, köztük néhány Maserati luxuskocsi.

A választott politikusokat 10 ezer autó furikázza Itáliában, míg a kijelölt hivatalnokokat 20 ezer. 65 ezer kocsit használnak iratok és csomagok szállítására.

Brunetta nem állt meg az autós-felmérésnél, korábban már publikálta a hivatalnokok és konzultánsaik fizetéseit. A nyári szünet után olyan törvénytervezetet akar benyújtani, ami külső beszállítóknak írna ki versenyszerződést a hivatali személyek szállítására. Becslései szerint ezzel a felére tudnák leszorítani a költségeket.

Brunetta ugyanakkor óvakodik az igazán kemény lépésektől: a 60 ezer sofőrt nem bocsátanák el, hanem csak "produktívabb" elfoglaltságot találnának nekik. Õ maga egyelőre megtartotta BMW-jét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×