eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Két évvel emelik a nyugdíjkorhatárt Franciaországban

A jelenlegi hatvanról 62 évre emeli a francia kormány a nyugdíjkorhatárt. A régóta várt hírt szerda reggel jelentette be a munkaügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy az intézkedésnek köszönhetően 2018-ra a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerülhet.

Miért kell ehhez nyolc év? Mert a kormány a várható társadalmi ellenállásra tekintettel nem egyből, hanem csak fokozatosan, évi négyhónapos "sebességgel" emeli meg a szakszervezetek és a szocialista párt által "szociális vívmánynak" tekintett korhatárt.

Az első emelés 2011. július 1-jétől lép életbe, az utolsóra pedig 2018-ban kerül sor. Ezzel párhuzamosan a teljes összegű nyugdíjra jogosító járulékfizetési kötelezettséget, amely a korábbi döntések értelmében 2012-től 41 évre emelkedik, 2020-ra további fél évvel hosszabbítják meg.

Az új szabályokat bejelentő Eric Woerth azt mondta, az intézkedések lényege a társadalmi szolidaritás további erősítése, így ennek jegyében 2020-ra az állami és a magánszféra dolgozói által fizetett nyugdíjjárulékot is azonos szintre hozzák. Ez utóbbiak jelenleg jövedelmük 10,55 százalékát fizetik be ezen a címen, míg az állami szektor alkalmazottjai esetében ez az arány csupán 7,85 százalék.

Egy másik, szintén a szolidaritás növelést célzó változás, hogy Nicolas Sarkozy ígéretéhez híven a leggazdagabb franciák jövedelemadóját egy százalékkal megemelik, és az így befolyt összeget a nyugdíjrendszer finanszírozására fordítják. Eric Woerth számításai szerint ez az összeg 2011-ben csaknem négy milliárd eurót tesz majd ki.

Ugyancsak a szolidaritásra való hivatkozással ősztől módosítják a parlamenti képviselők rendkívül előnyös nyugdíjrendszerét is. A honatyákat 22,5 évnyi mandátum után teljes értékű nyugdíj illeti meg, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy náluk egy évnyi járulékfizetés valójában kettőnek számít, és ezen a kormány a jelenlegi helyzetben mindenképpen változtatni akar.

A munkaügyi miniszter azt mondta, a javaslatokat a héten még megvitatják az érdekvédelmi és a munkaadói szervezetekkel, ez pedig azt jelenti, hogy történhetnek még apró változások, ezért a nyugdíjreform végleges változatát pénteken rögzítik. A szakszervezetek várható ellenállását Eric Woerth egyébként azzal igyekezett gyengíteni, hogy bejelentette: a nehéz munkát végző dolgozók továbbra is 60 éves korban mehetnek nyugdíjba, igaz, csak akkor, ha munkaképességüket legalább 20 százalékban elveszítették, és erről orvosi igazolással rendelkeznek.

A szocialisták "mélységesen igazságtalannak" nevezték a bejelentett reformot, amellyel a párt parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány valójában "a szabályokat diktáló" pénzpiacok felét tesz jelzéseket. A nyugdíjkorhatár felemelését továbbra is ellenző szakszervezetek pedig jelezték: június 24-ére újabb országos demonstrációt tartanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×