eur:
392.9
usd:
355.6
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Digitális rádiórobbanás Nagy-Britanniában

Többet rádióznak a britek, mint tavaly és jelentősen megugrott a digitális adások hallgatóinak száma is - derült ki egy felmérésből. A gyártók közben új kampánnyal próbálják terjeszteni a készülékeket: kedvezményt adnak a beszolgáltatott régi rádiókért. Nagy-Britanniában 2015-re tervezik az áttérést a tisztán digitális sugárzásra.

A szkeptikus hangokra rácáfolva tavalyhoz képest tovább emelkedett a digitális rádiók hallgatóinak száma Nagy-Britanniában. Idén az első negyedévben 2009 hasonló időszakához képest 15 százalékkal nőtt meg a hallgatói létszám, és immár a brit publikum negyede fér hozzá kedvenc rádióműsoraihoz digitális úton.

A heti hozzáférési adatok pedig azt jelzik, hogy a hallgatók 43 százaléka olyan, aki nem FM rádión keresztül is hallgat műsorokat. Sok brit rádiózik az interneten, mobiltelefonon és digitális tévéken keresztül is.

A rádiózási szokásokat felmérő brit szervezet, a Rajar szerint a kifejezetten DAB, tehát digitális rádiókészüléket használó hallgatók száma tavalyhoz képest 20 százalékkal nőtt és immár 15 százalék hallgatja így az országban elérhető több tucat digitális csatornát. Ezek között a régi, bejáratott adók éppúgy megtalálhatók, mint az új, csak ezen a platformon hozzáférhető műsorok.

Május végén indult a Rádió Amnesztinának elkeresztelt egy hónapos kampány, amely várhatóan tovább növeli a digitális rádiók népszerűségét: több gyártó is 10 százalékos kedvezményt ad, ha valaki leadja régi, analóg rádióját. Ha egy, az elmúlt években vett digitális készüléket cserélnek be újabbra, akkor a kedvezmény 20 százalék.

Azt hogy a digitális rádió mennyire a brit mindennapok részévé vált, jól szemlélteti a BBC egyik bezárásra ítélt adójáért folyó kampány. A 6 Music az elmúlt években a zászlóshajója volt az igényes rock és popzenének - még a 70-es évekből származó magyar ritkaság is elhangzott műsorában.

A BBC azonban úgy döntött, hogy a takarékosság jegyében megválik tőle, annak ellenére, hogy a hallgatók száma elérte az egymilliót. Az adó fenntartásáért közéleti személyiségek és politikusok lobbiznak.

Pedig a BBC-nek nem panaszkodhat: a digitális technológia, amelynek - új adói, és az általa épített reléállomások révén - egyik terjesztőjévé vált azt hozta, hogy a közszolgálati rádió 56 százalékot hasított ki magának a brit szigeteken a hallgatói tortából.

A kereskedelmi rádiók hallgatottsága is jelentősen megugrott, és 8 éves rekordot döntött az idén - közölte a Radio Centre nevű képviseleti szerv. Az országos digitális hálózaton nőtt például a komolyzenét sugárzó, de kerekedelmi adó, a Classic FM hallgatói tábora.

A brit szigeteken immár 32 millióan - azaz az összlakosság fele - hallgat kereskedelmi rádiót.A brit kormány 2015-re tervezi, hogy leállítja az analóg, FM adásokat. Ehhez az is kell, hogy tovább nőjön a lefedettség, különösen a távoli, vidéki és hegyes területeken.

Aktivisták szerint gondolni kell a szenvedélyesen rádiózó brit nyugdíjasokra is, ha valóban azt akarják, hogy gyorsan megvalósuljon a digitális átállás, hiszen számukra költségesebb új rádiókat venni.

A következő lépés pedig a FM és digitális adások vételére alkalmas, DAB-autórádiók elterjesztése lesz. 2013-tól a Nagy-Britanniában utakra kerülő új autókban már az alapfelszerelés része lesz a digitális rádió, de már most is lehet kapni kiegészítőket, amelyekkel a kocsiban is hallgatható a digitális rádió.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×