eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin

Lassan eluralkodik a németeken a rossz hangulat

A pénzügyi válság kirobbanása óta a mélypontra süllyedt a németek jövőbe vetett bizalma: egy nagyszabású közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a lakosság 54 százaléka életszínvonalának romlásától tart. Ennek okát azonban nemcsak az euró-árfolyam megingására vezetik vissza, hanem a kormány sikertelenségére is.

A németeken lassan eluralkodik a rossz hangulat. A többség nem sok jót vár a jövőtől és - mint a német állami tévé, az ARD most készült közvélemény-kutatása is bizonyítja - az euró értékvesztése mellett ezt inkább a kormány balfogásaival magyarázza.

Egy év leforgása óta csaknem egyötöddel nőtt a borúlátók tábora. Mind több embert nyugtalanít a jövője, az, hogy mi lesz megtakarított pénzével, nem kell-e nyomorognia, ha nyugdíjba megy.

Így nem véletlen, hogy a jobbközép koalíció népszerűsége a mélyponton van: a válaszadók közel 80 százaléka elégedetlen Angela Merkel kormányával, de az esetleges parlamenti választást nem tartja kivezető útnak, habár sokan az előző, a szociáldemokrata és a két kereszténypártból álló nagykoalíciót szívesebben látnák uralmon Berlinben.

Ennek ellenére a megkérdezettek közel fele még mindig rokonszenvez a kancellárral, noha ez az eredmény a legrosszabb Angela Merkel hivatalba lépése óta. Így aligha meglepő, hogy a pénzpiac támogatását célzó nemzetközi hitelgaranciában való német részvételt is helyteleníti a németek közel kétharmada és naivnak tartja az elképzelést, hogy akár adóemelés útján is az elkövetkező néhány évben kiegyenlíthetik a 15 milliárd euró hitelfolyósítással ütött költségvetési űrt.

A kormánypolitikába vetett hit megingására vall a felmérés azon megállapítása is, hogy a németek 75 százaléka szerint a miniszterek és gazdasági vezetők bizonygatásai ellenére a válság mélypontján még távolról sem jutott túl Németország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×