eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Al-Fayed eladta a Harrods' áruházat, de mi lesz a szerelmesek szobrával?

Mohamed al-Fayed, a legcsillogóbb londoni luxusáruház, a Harrods' tulajdonosa bejelentette, hogy ezentúl több időt kíván tölteni családjával, unokáival és ezért eladta a 90 ezer négyzetméteres épületet és az 1849-ben alapított céget a katari emír befektetési alapjának. Hírek szerint másfél milliárd fontot kapott érte, ami 450 milliárd forintnak felel meg.

 Ha az anyakönyvi adatok nem csalnak, Mohamed al-Fayed januárban múlt 81 éves. Mélyről küzdötte fel magát a multimilliomosok közé, sokat dolgozott és tíz éve hatalmas megrázkódtatás érte, amikor fia, Dodi szörnyethalt Diana walesi hercegnő mellett, a párizsi autószerencsétlenségben.

Rászolgált tehát a pihenésre. Persze, nagy terhet már rég nem jelent számára vállalkozásai menedzselése, elvégzi ezt helyette alkalmazottak serege. Ha ezért vált volna meg a Harrods' áruháztól, akkor bízvást eladhatta volna két másik kedvelt vagyontárgyát, a Fulham labdarúgóklubot és a párizsi Ritz hotelt is.

Inkább arról lehet szó, hogy al-Fayed vérbeli üzletember, és amikor az áruházért a katari emír másfél milliárdot kínált, az ajánlatnak nem tudott ellenállni. Alexandriai kisdiák korában házilag készített limonádét árult az iskolatársainak, és már akkor annak adta el a legsűrűbb citromlevet, aki a legjobban fizetett érte.

Felcseperedve fivéreivel építette fel hajózási vállalatát. Milliomos-allürjei is kialakultak, vett például egy omladozó ősi kastélyt Skóciában és óriási költséggel rendbe hozatta, amiért kitüntették a skót idegenforgalmi hivatal oklevelével.

Nem sokat időzött az ódon falak között, Londonban, Párizsban és Monacóban él, második feleségével, akit 1985-ben finn divatmodellek közül választott magának. Van pompás lakosztályuk a párizsi Ritzben és 1979-ben az üzletember megvásárolta a brit trón helyett az elvált amerikai asszony szerelmét választó VIII. Edward megüresedett villáját a Párizs melletti, boulogne-i erdőben.

Azt is szépen renováltatta, amiért a francia becsületrenddel jutalmazták. Amikor fia Dodi Diana hercegnőnek udvarolt, Mohamed al-Fayed arra gondolt, hogy ha összeházasodnak, ebbe a villába költözhetnének be.

Skócia és Franciaország tehát kitüntette az egyiptomi milliomost, de az egymást váltó angol kormányok mindegyike elutasította az állampolgársági kérelmét. Az elutasítást olyan érvekkel indokolták, hogy nevéhez a magas származást jelző "al" szócskát ő maga illesztette, hogy a Harrods' áruház megvásárlásakor fedezetként ajánlott vagyonát a létezőnél értékesebbnek tüntette fel, meg hogy az adóügyei nem voltak mindig rendben. A Harrods' homlokzatáról le kellett szerelni a királyi címert, ami az udvari szállító rangját jelölte.

Nem csoda, hogy Mohamed al-Fayed gyűlöli az angol királyi családot, tíz éve perel fia és Diana hercegnő halála ügyében, ugyanis szerinte nem baleset, hanem olyan gyilkos merénylet történt, amelyben a Windsor család is érintve volt.

Az egyiptomi Mohammed al-Fayed kezéből most arab királyi tulajdonba megy át az esténkét tízezer lámpakörte füzéreivel ragyogó londoni áruház. Vajon mi lesz azzal a gigászi szoborművel, amely csarnokában a szerelmesen egymásra pillantó Dodit és Dianát ábrázolja?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×