eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az se jó, ha keveset alszunk, de az se, ha sokat

Korán halhatnak meg azok az emberek, akik napi hat óránál kevesebbet alszanak - állítják kutatók, akik azt is felvetették, hogy a kilenc óránál többet alvók is veszélyben vannak.

Brit tudósok szerint összefüggés van az alvással töltött órák száma és életünk hossza között. A Warwicki Egyetem kutatói azt mondják: azok, akik napi hat óránál kevesebbet alszanak, átlagosan 12 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt, mint az eleget durmolók.

A keveset alvóknál megnő a cukorbetegség kialakulásának esélye, könnyebben híznak el, feszültté válhatnak és megemelkedhet a koleszterinszintjük - mondta a kutatást vezető Francesco Capuccio.

Az angol kutatók a nápolyi Federico Due egyetemmel közösen jelentésük készítésekor felhasználták azokat a több évtizede világszerte folyó kutatásokat, amelyek közel másfélmillió ember alvási szokásait rögzítették. Ennek alapján állítják: egyértelmű bizonyítékát találták arra, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn az alváshiány és a korai halál között.

"Úgy véljük, hogy a kevés alvás és a betegség közötti összefüggést a hormonok viselkedése és az anyagcsere változása váltja ki" - mondta Cappuccio, aki szerint az alváshiány közegészségégügyi kérdés.

"A társadalom egyre kevesebb alvásra kényszerít minket - fejtegette, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lakosainak egyötöde kevesebb, mint öt órát alszik naponta. - A hat óránál kevesebb alvás gyakoribb a teljes munkaidőben dolgozóknál, ami a túlórázásra való társadalmi nyomásra és az éjszakai műszakokra vezethető vissza."

Az is veszélyben van azonban, aki túl sokat alszik, bár a napi kilenc óránál további alvás inkább lehet betegség eredménye, mint annak okozója.

"Az orvosoknak jobban oda kellene figyelniük arra, hogy pácienseik hány órát töltenek alvással" - fűzte hozzá a Warwicki Egyetem Társadalmi és Egészségügyi kutatóprogramjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×