INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"Az Orbán-kormánynak időnként meg kell mutatnia erejér a szomszédok felé"

Infostart / InfoRádió
Kívülről ijesztőnek tűnik Orbán Viktor hatalma a szlovák sajtó szerint. Kérdés, sikerül e- keresztülvinnie azokat a reformokat, amiket korábban még ellenzett -fejtegetik a cikkírók.

A Sme című napilap kommentátora a szerint a külföld Orbán Viktortól arra a lényeges kérdésre vár választ, hogy a Fidesz kihasználja-e hatalmát azon reformok lehető leggyorsabb elfogadására, amelyek eddig - részben neki köszönhetően - rendre meghiúsultak.

A kommentátor megütközött azon, hogy Orbán nemzetközi sajtóértekezletén semmi sem hangzott el az új kormány terveiről. Lehet, hogy a Fidesz valóban nem tudja, és nincs is elképzelése arról, mit tegyen Magyarország legnagyobb problémájával, a gazdasággal és a közpénzekkel? - teszi fel a kérdést.

Pedig a párt már legalább egy éve tudta, hogy kormányt fog alakítani, és ehhez nem is lesz szüksége partnerekre. Ezalatt az idő alatt, már rég elkészíthette volna a részletes kormányprogramot, a konkrét lépések fokozatos tervét - véli a Sme cikkírója.

Egy másik szlovákiai napilap, a Pravda kommentárja szerint kívülről Orbán hatalma eléggé ijesztőnek tűnik. Különös tekintettel a nacionalisták végső céljára: Nagy-Magyarország létrehozására. Ezt a ki nem mondott, de jól látható célt a Fidesz minden jelszavából érezni - írja a szerző. Szerinte Orbánnak először belülről kell megszilárdítania Magyarországot, és csak azután engedheti meg magának a konfrontációt a szomszédos államokkal, amelyek területén jelentős lélekszámú magyar kisebbségek élnek.

A szerző úgy látja: Orbánnak belátható időn belül nem lesz elég ereje ahhoz, hogy szomszédjait fenyegesse, ahhoz azonban elég erős lesz, hogy Nagy-Magyarország témájával problémákat okozzon Közép-Európában. Az Orbán-kormánynak, legalábbis időnként, az erejét is ki kell majd mutatnia a szomszédok felé, mert a Fidesz lényegében nacionalista, és most ráadásul a szélsőséges Jobbik nyomása alatt lesz.

A Pravda szerint a magyar probléma a legközelebbi években biztosan erősödni fog. Az új szlovák kormánynak hideg fejjel azt kell elérnie, hogy a magyar radikalizmus erősödése csak intenzív, s ne pedig extenzív legyen. Lefordítva: területi - zárja elemzését a cikkíró.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk