eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az Orbán-kormánynak időnként meg kell mutatnia erejér a szomszédok felé"

Kívülről ijesztőnek tűnik Orbán Viktor hatalma a szlovák sajtó szerint. Kérdés, sikerül e- keresztülvinnie azokat a reformokat, amiket korábban még ellenzett -fejtegetik a cikkírók.

A Sme című napilap kommentátora a szerint a külföld Orbán Viktortól arra a lényeges kérdésre vár választ, hogy a Fidesz kihasználja-e hatalmát azon reformok lehető leggyorsabb elfogadására, amelyek eddig - részben neki köszönhetően - rendre meghiúsultak.

A kommentátor megütközött azon, hogy Orbán nemzetközi sajtóértekezletén semmi sem hangzott el az új kormány terveiről. Lehet, hogy a Fidesz valóban nem tudja, és nincs is elképzelése arról, mit tegyen Magyarország legnagyobb problémájával, a gazdasággal és a közpénzekkel? - teszi fel a kérdést.

Pedig a párt már legalább egy éve tudta, hogy kormányt fog alakítani, és ehhez nem is lesz szüksége partnerekre. Ezalatt az idő alatt, már rég elkészíthette volna a részletes kormányprogramot, a konkrét lépések fokozatos tervét - véli a Sme cikkírója.

Egy másik szlovákiai napilap, a Pravda kommentárja szerint kívülről Orbán hatalma eléggé ijesztőnek tűnik. Különös tekintettel a nacionalisták végső céljára: Nagy-Magyarország létrehozására. Ezt a ki nem mondott, de jól látható célt a Fidesz minden jelszavából érezni - írja a szerző. Szerinte Orbánnak először belülről kell megszilárdítania Magyarországot, és csak azután engedheti meg magának a konfrontációt a szomszédos államokkal, amelyek területén jelentős lélekszámú magyar kisebbségek élnek.

A szerző úgy látja: Orbánnak belátható időn belül nem lesz elég ereje ahhoz, hogy szomszédjait fenyegesse, ahhoz azonban elég erős lesz, hogy Nagy-Magyarország témájával problémákat okozzon Közép-Európában. Az Orbán-kormánynak, legalábbis időnként, az erejét is ki kell majd mutatnia a szomszédok felé, mert a Fidesz lényegében nacionalista, és most ráadásul a szélsőséges Jobbik nyomása alatt lesz.

A Pravda szerint a magyar probléma a legközelebbi években biztosan erősödni fog. Az új szlovák kormánynak hideg fejjel azt kell elérnie, hogy a magyar radikalizmus erősödése csak intenzív, s ne pedig extenzív legyen. Lefordítva: területi - zárja elemzését a cikkíró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×